5x UNESCO werelderfgoed waar ik ben geweest 

De mooiste plekken bezoeken en de wereld ontdekken, dát is wat ik het liefste doe! En of het nu met mijn backpack naar een verre bestemming is, of met mijn mintgroene rolkoffertje naar een stedentrip in Europa. Ik hou ervan en ben altijd bezig met het plannen van mijn volgende trip! En soms kom je op plekken die behoren tot de UNESCO werelderfgoed, maar wat betekent dat nou eigenlijk? 

LEES OOK: 25 jaar! 25 plekken die ik nog wil bezoeken 

UNESCO WERELDERFGOED 

UNESCO is de culturele organisatie van de Verenigde Naties dat zich elke dag inzet om al het erfgoed van over de hele wereld te beschermen. Hiervoor gebruiken ze de verschillende erfgoedlijsten, de bekendste hiervan is Werelderfgoed! 

Werelderfgoed, het cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld. En daar kan ik mij wel in vinden. Het is daarmee ook van groot belang dat we met z’n allen eraan werken om deze prachtige plekken te behouden zodat we er nog lang van kunnen genieten. Wist je dat zelfs Nederland beschikt over 12 werelderfgoederen?  

Door de jaren heen ben ik op bepaalde plekken geweest die onder dit Werelderfgoed vallen, en die deel ik graag met je! 

DE DOLOMIETEN, ITALIË 

Sommige plekken die onder de UNESCO werelderfgoed vallen, zijn bepaalde gebouwen of bijvoorbeeld een stad. Maar er zijn ook hele gebieden die hieronder worden beschouwd waaronder de Dolomieten in het noorden van Italië en WAUW ik snap dat maar al te goed! De afgelopen zomer heb ik deze plek bezocht met de auto en overal waar wij zijn geweest is adembenemend.  

LEES OOK: Hiken in de Dolomieten – De beste tips voor Lago di Sorapis 

De plekken die wij hebben bezocht in de Dolomieten waren Lago di Sorapis, Lago di Braies, de Drei Zinnen/ Tre Cime di Lavaredo en Lago di Misurina. Alle plekken waren prachtig en bijna onwerkelijk. Ik kan er wel een leuk verhaal over maken, maar beelden spreken meer dan woorden: 

TIPadVera: Probeer het hoogseizoen in juli en augustus te vermijden of anders vroeg te vertrekken aan de verschillende hikes. Ook wij waren in augustus in de Dolomieten, maar waren elke dag tussen 7 en 8 gestart aan de verschillende hikes. Naarmate het later werd, werd het ook een stuk drukker wat (naar mijn mening) de magie van de Dolomieten doet afnemen. 

VALLETTA, MALTA 

Malta, een klein eiland waar ik nooit zo veel over had gehoord, maar toch last minute een ticket voor boekte in 2021 en mij enorm heeft verrast! Hierbij verbleven wij een paar dagen vlakbij Valletta, de hoofdstad van Malta. Deze hoofdstad telt slechts 6000 inwoners, maar het centrum staat vol met maar liefst 320 monumenten waaronder een aantal UNESCO werelderfgoed.  

LEES OOK: Wat te doen in Malta + Tips 

Een heerlijk stadje waar je overdag kan struinen door de prachtige, authentieke straatjes, waarbij de Sint Johns Co. Cathedral en het fort met de Barraka tuinen niet mag ontbreken. Wist je dat hier elke dag om 12 uur ‘s middags een saluutschot wordt afgevuurd?  

RETIRO PARK, MADRID 

Een stedentrip naar een Spaanse stad is altijd een goed idee! Daarbij is Madrid een perfecte stad voor een paar dagen weg. Het Retiro park is een geliefd park onder bevolking van Madrid en ik snap zeker waarom! Dit park is maar liefst 1.4 vierkante kilometer groot, waar zelfs een groot meer te vinden is waar je kunt varen. Daarnaast vind je hier het monument van Alfonso XII en Palacio de Cristal. 

LEES OOK: Citytrip Madrid – 10 hotspots in Madrid op een rij 

ANGKOR WAT TEMPEL, CAMBODJA 

Cambodja, sowieso een bijzonder land waar ik achteraf nog blijer om ben geweest dat ik hier 2,5 week heb mogen reizen. Veel toeristen komen naar Cambodja voor de Angkor Wat tempels, maar er zijn nog veel meer mooie plekken te zien zoals Bokor National Park in Kampot, of de Koh Rong (Samloen) eilanden. Maar even terugkomen op de Angkor Wat tempels, want dit is echt super mooi en al sinds 1992 onderdeel van de UNESCO werelderfgoed. Wanneer je denkt dat dit maar een tempeltje is, zit je er helemaal naast. Het gehele tempelcomplex bestaat namelijk uit ongeveer 400 vierkante kilometer!  

Wij kozen voor een driedaagse ticket voor het tempelcomplex. Hierbij is het mogelijk om zelf een scooter te horen en rond te rijden, maar ik raad het je zeker aan om een tuktuk te regelen die je rondrijdt. Deze guides weten precies waar je de tickets moet halen en kent het enorme tempelcomplex op z’n duimpje! 

LEES OOK: Wat te doen in Siem Reap 

unesco werelderfgoed

HA LONG BAY, VIETNAM 

Mijn favoriete land in Azië, Vietnam! Een geweldig land waarbij ik je zeker aanraad om de tijd te nemen voor het noorden van Vietnam. Met de bruisende stad Hanoi, geweldige Ha Giang Motorloop waarbij je door de hoogste bergen in Vietnam rijdt en Ha Long Bay, raak je hier niet uitgekeken. 

LEES OOK: Ha Long Bay Hideaway tour, Vietnam 

Voor Ha Long Bay kozen wij voor de Ha Long Bay Hideaway tour die vanuit ons hostel werd georganiseerd. Hier verbleven wij op een privé eiland midden in een baai, hadden we een boottour, stond er een hike op de planning en gingen we kayakken langs de kalkstenen eilanden. Een waanzinnig mooie en bijzondere plek die niet mag ontbreken aan je trip naar Vietnam! 

LEES OOK: 7x beste Instagram plekken Vietnam 

Dit waren vijf van de mooiste plekken die behoren tot de UNESCO werelderfgoed waar ik ben geweest. Zo kan ik er nog wel een paar opnoemen, maar die bewaar ik graag voor een volgende keer! Alle plekken, stuk voor stuk, ben ik het 100% mee eens dat deze goed bewaard moeten blijven en een plekje verdienen aan de werelderfgoedlijst. 

Welk UNESCO werelderfgoed zou jij graag willen bezoeken? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *