Top 5 hotspots in de Dolomieten + tips

Drei zinnen, Dolomieten

De Dolomieten, een prachtig stukje Italië en naar mijn mening zeker een bucketlist bestemming om ooit te bezoeken. Via andere reisblogs zag ik de mooiste hikes voorbijkomen en ik was super verrast dat deze hotspots helemaal niet zo ver van huis vandaan zijn! De natuur, de bergen, de hikes en de mooiste meren geven je het gevoel alsof je aan de andere kant van de wereld bent. Maar niets is minder waar, het is gewoon écht Italië! Deze bestemming wat sinds 2009 behoort tot de UNESCO werelderfgoed moest en zou ik toevoegen aan onze rondreis door Noord-Italië die ik afgelopen zomer maakte. Daarom vertel ik je graag mijn top 5 hotspots in de Dolomieten en de handigste tips!

HOTSPOTS IN DE DOLOMIETEN

Wat de favoriete plek is in de Dolomieten kan voor iedereen heel erg verschillend zijn. Voor bepaalde plekken moet je namelijk eerst een flinke hike afleggen voordat je bij het eindpunt bent. Ben je slecht ter been of is het om een andere reden niet handig om uren te hiken, raad ik bepaalde plekken af om te bezoeken en te kijken naar toffe alternatieven waar je gewoon met de auto kunt komen. Want ook deze plekken kan je vinden in de Dolomieten en zijn nét zo mooi!

TIPadVera: Doordat de Dolomieten in de Alpen ligt hebben veel plekken twee verschillende namen, een Italiaanse en een Duitse naam. 

#1 LAGO DI BRAIES / PRAGSER WILDSEE

Zoals bijvoorbeeld Lago di Braies of ook wel genoemd: Pragser Wildsee. Misschien heb je dit prachtige bergmeer al eens voorbij zien komen. Met de iconische bootjes en de weerspiegeling van de bergen in het meer is het écht een plaatje om te zien en ontzettend fotogeniek. En voor Lago die Braies hoef je dus geen hike af te leggen voordat je wordt beloond met dit geweldige uitzicht. Naast een wandelroute van 3.6 km om het meer, is het ook mogelijk om in een houten roeibootje te varen op het meer. Feels like a fairytale.

LEES OOK: Tips voor Lago di Braies – Parel in de Dolomieten

Lago di Braies behoort zeker tot één van de top 5 hotspots van de Dolomieten. Houd er wel rekening mee dat dit een drukbezochte trekpleister is voor veel toeristen. Ik raad het je dus ook aan om vroeg in de ochtend of juist in de avond Lago di Braies te bezoeken. 

TIPadVera: Houd er rekening mee dat de wegen in de Dolomieten uiteraard bergwegen zijn en je reistijd veel langer kan duren dan je eerst zou verwachten, de Dolomieten is namelijk een groot gebied! Maak een selectie van de plekken die je graag zou willen bezoeken en zoek daar je accommodatie op uit zodat je niet elke dag eerst een auto rit van +/- een uur moet afleggen want geloof me, zeker in het hoogseizoen kan je beter zo vroeg mogelijk starten en aan het eind ben je kapot!

#2 DREI ZINNEN

Op ongeveer 2400 meter hoogte vind je de bekende Drei Zinnen, oftewel drie grote rotsformaties. Wij vertrokken al op tijd naar de Drei Zinnen en waren er om 7:45, wat perfect was. De meeste shuttle bussen gaan namelijk rijden rond een uurtje of 8 in de ochtend en dit betekent grote druktes in het hoogseizoen. Er zijn enorm veel wandelpaden en deze kan je zo lang maken zoals je zelf wilt. Wij kozen ervoor om het pad te volgen en alleen te lopen naar de Drei Zinnen. Wij hadden namelijk nog een andere viewpoint op het oog die te bereiken is vanaf de parkeerplaats en waarvoor we dus terug moesten naar het startpunt.

Ga je liever niet met je eigen auto of heb je simpelweg geen auto om naar de Drei Zinnen te gaan? Het is ook mogelijk om een shuttle bus te pakken in Misurina. Navigeer naar Camping Alla Baita waar de bussen vanaf 8 uur ‘s ochtends vertrekken voor € 8,- retour. Ga je met de auto? Dan kost het € 30,- (Je kunt alleen contant betalen!!) om de berg op te gaan en te parkeren.

TIPadVera: Zorg ervoor dat je altijd wat contant geld op zak hebt in de Dolomieten, je weet nooit waar dit goed van pas komt!

#3 CADINI DI MISURINA

En dan dit bizarre viewpoint die je misschien al eens voorbij hebt zien komen! Om hier te komen is je startpunt de parkeerplaats van de Drei Zinnen, vanuit daar loop je naar het restaurant en in plaats van dat je rechtdoor over het pad loopt, ga je rechtsaf door een smal hekje en vervolg je daar je weg. Wellicht zie je daar al enkele hikers rondlopen, terwijl de grote massa het normale pad zal volgen. 

Het pad wijst voor zich en je klimt grote heuvels op en af waarbij je op een gegeven moment je eindpunt in zicht krijgt. Kijk vooral ook niet gek op als er hier en daar wat ‘wilde’ koeien voor je neus staan, want die staan met hun grote bellen om de nek te grazen of wandelen rond. Persoonlijk kreeg ik bij dit punt steeds meer last van hoogtevrees en werd ik oprecht bang waardoor ik het laatste, en eigenlijk mooiste punt niet op kon. Maar ook vanaf de meer veilige plek heb je een bizar uitzicht en kan je bijna niet geloven dat dit in Italië is!

TIPadVera: Ookal ga je misschien in de zomer en verwacht je dat je het eerder bloedheet hebt tijdens een hike. Vergis je niet want in de bergen kan het weer soms plotseling omslaan en ligt de temperatuur natuurlijk een stuk lager. Neem voor de zekerheid altijd een extra trui, pully of regenjas mee. Ik raad het je aan om veel gebruik te maken van laagjes. Daarnaast is een regenjas perfect tegen de wind en natuurlijk regen.  

ReizenReizen

#4 LAGO DI SORAPIS

Absoluut mijn favoriet van alle hotspots in de Dolomieten, maar op deze magisch mooie plek kom je niet zomaar! Dit turquoise meer bereik je namelijk pas na een hike van ongeveer 5/6 km. En dan denk je misschien; oooh dat is maar 5/6 km, maar geloof me! Het kan best een uitdaging zijn op sommige smalle plekken waar je vlak langs de afgrond aan het hiken bent. 

LEES OOK: Hiken in de Dolomieten – De beste tips voor Lago di Sorapis 

In totaal duurt de hike ongeveer 2,5 – 3 uur heen en dan moet je natuurlijk ook weer terug. Hierbij raad ik het je zeker aan om vroeg in de ochtend te starten. Op deze manier kom je niet veel mensen tegen, op sommige plekken is het namelijk niet heel prettig om tegenliggers te hebben of is het mogelijk dat je in een treintje achter elkaar aan het hiken bent en laten we eerlijk zijn, dat is gewoon niet chill! Wij startte om half 8 in de ochtend en dat was perfect.

Na een flinke hike word je dan eindelijk beloond met het mooiste uitzicht dat je je kan bedenken en vergeet je direct je zere benen en de moeheid. Ook is hier een restaurant waar je even naar het toilet kan en kan aansterken met een lekker broodje.

#5 LAGO DI MISURINA

De ideale locatie om te verblijven als je het mij vraagt om al deze vijf hotspots in de Dolomieten te bezoeken. Het stadje Misurina ligt namelijk aan de start van de Drei Zinnen, 10 minuten met de auto van de start van Lago di Sorapis en 40 minuten met de auto van Lago di Braies vandaan. En dan nog te bedenken dat Lago di Misurina ook een prachtige plek is om te verblijven. 

LEES OOK: Camping in de Dolomieten – Camping Alla Baita

Wandel bijvoorbeeld een rondje om het meer, ga lekker uiteten of beklim de berg bij Lago di Misurina. Ben je wel klaar met al dat hiken? Dan is het ook mogelijk om de stoeltjeslift te pakken naar de top voor een mooi uitzicht op de bergen en Misurina. 

De Dolomieten, letterlijk een hoogtepunt van mijn roadtrip door Noord-Italië en wat heb ik genoten van de prachtige viewpoints en meest mooie plaatjes. Dit is zonder twijfel zo’n bestemming waar ik nog wel een keer naar toe zou willen gaan om nog andere plekken en hikes te ontdekken.

LEES OOK: Rondreis Noord-Italië in twee weken

Mijn trip naar de Dolomieten was in augustus 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *