Ha Long Bay Hideaway tour, Vietnam

Ha Long Bay

Wat is er nou leuker dan tijdens een backpack trip nieuwe mensen van over de hele wereld ontmoeten? Dat is dus precies wat ik dacht tijdens mijn trip door Vietnam! Na onze adembenemende driedaagse motortrip door de bergen van Ha Giang, kwamen wij weer terug in Hanoi bij het Central backpackers hostel waar wij verbleven. Met plannen om de prachtige Ha Long Bay Hideaway tour te doen. 

HA LONG BAY / CAT BA ISLAND 

Ha Long Bay, een prachtige baai in het Noorden van Vietnam dat sinds het jaar 2000 ook behoort tot het UNESCO werelderfgoed.  Wat de baai zo bijzonder maakt zijn de grote kalkstenen eilanden. Wanneer je gaat varen heb je prachtige uitzichten over de baaien met deze karstbergen. 

In principe kan je op elke hoek, bij hostels en hotels in Hanoi een tour boeken voor Ha Long Bay. Na even zoeken kozen wij er toch voor om dit via ons hostel te doen. Bij het Central backpackers hostel in Hanoi bieden ze namelijk de Ha Long Bay Hideaway tour aan, een soort party tour voor backpackers door het magische Ha Long Bay!  

LEES OOK: Wat te doen in Hanoi, Vietnam 

HA LONG BAY HIDEAWAY TOUR 

Bij deze tour kan je kiezen uit drie verschillende tours: een dagtour, een tweedaagse tour of een driedaagse tour. Aangezien wij voor Ha Long Bay in onze planning ongeveer 3 dagen hadden ingepland, kozen wij ook voor de driedaagse tour.

Het gave aan deze tour vond ik dat je verblijft op een privé eiland (Hideaway island) met je eigen groep van het hostel. Verder kan hier ook niemand zonder boot komen op het eiland. Daarnaast zit alles (behalve drinken) bij de prijs inbegrepen. Zo worden er verschillende activiteiten georganiseerd en wordt er elke dag eten verzorgd, ideaal dus!  

HET VERBLIJF 

Het eiland waar we verblijven is een prachtig stukje eiland waaruit je direct de zee in kan lopen om te zwemmen of kunt relaxen als je de drukte van de groep wilt ontsnappen. Maar er is ook een grote zitplaats waar je gezellig met z’n allen kan eten. Daarnaast is er een ruimte waar je kan poolen en ‘s avonds kan feesten met de groep, mega gezellig dus! Je wordt ingedeeld met een aantal van de groep in huisjes waarbij je zoals in alle hostels je een stapelbed en de badkamer deelt. Per huisje verblijf je met zo’n 4-8 personen, maar dit ligt natuurlijk aan de drukte van de trip. 

Ha Long Bay Hideaway tour

DE PLANNING VAN DE HIDEAWAY TOUR 

DAG 1 – BOOTTOUR 

De eerste dag start ‘s ochtends waarbij je met iedereen verzameld bij het hostel en in de bus gaat naar de baai. Na een busreis stap je over op een boot waarbij je al in Cat Ba National park bent. Deze dag bestaat vooral uit het varen door de prachtige Ha Long Bay. Het bijzondere hieraan is dat er letterlijke dorpjes drijven op het water, genaamd de floating villages. Er wordt een lunch geserveerd en samen met de groep kan je elkaar beter leren kennen en genieten van het uitzicht! 

Na een tijdje varen wordt het anker uitgegooid en is het mogelijk om van de boot te springen, lekker te kunnen afkoelen en te zwemmen in de baai. Zo zijn er verschillende kleine eilandjes waar je naar toe kan zwemmen. Wanneer iedereen is uitgezwommen vaart de boot door naar Hideaway island. Hier kan je weer even zwemmen of juist opfrissen waarna de barbecue wordt aangestoken om gezellig met z’n allen te eten en te eindigen met een leuk feestje! 

Ha Long Bay

DAG 2 – HIKEN 

Na een heerlijk ontbijtje staat er een hike op de planning! Na een bootreis kom je aan op het vaste land en vervolg je de weg op de fiets. Deze fietstocht brengt je door het ruige landschap en onderweg vind je verschillende dorpjes en locals. En dan begint het: de hike! 

Over het algemeen vind ik een hike best gaaf, maar ik moet toegeven dat ik deze hike vrij pittig vond met steile/ruige stukken. En dan helpt die warmte daar natuurlijk niet echt aan mee.. Maar je doet het gelukkig wel met een doel! Want aan het einde van de hike, bovenop de berg, heb je een super gaaf uitzicht over Cat Ba eiland! Helaas was het bij ons wat bewolkt, maar verder was dit enorm mooi!  

TIPadVera: zorg ervoor dat je onder je kleren je zwemkleding aan hebt zodat je onderweg een plons in het water kan maken als je dat graag wilt. Neem daarnaast voldoende water mee en smeer je van tevoren in. Ookal is het misschien bewolkt, je verbrandt nog steeds! 

Uiteraard keer je uiteindelijk met de fiets weer terug bij de boot en wordt er onderweg nog een keer gestopt om weer lekker af te koelen in de baai. Wanneer je weer terugkomt bij Hideaway island zijn er nieuwe mensen bij de groep aangekomen, wordt er een heerlijke barbecue geregeld en is het weer tijd om te feesten! 

LEES OOK: Ha Giang motorloop, Vietnam 

DAG 3 – KAYAKTOUR 

De laatste dag is alweer aangebroken op dit prachtige eiland. In de ochtend staat er een kayak tour op de planning, love it! Samen met de groep ga je in groepjes van twee in een kayak en varen we vanuit Hideaway island door de baaien. Onderweg vaar je ook langs de floating villages, erg bijzonder om dit van dichtbij mee te maken. 

Na de lunch is het tijd om terug te gaan naar het bruisende Hanoi! Na een boottocht en stuk met de bus kom je rond 17:00 weer aan in het backpackershostel. 

Persoonlijk vond ik de Ha Long Bay hideaway tour één van mijn hoogtepunten van Vietnam! Zeker als je solo aan het reizen bent, je ontmoet namelijk veel nieuwe mensen en alles wordt voor je geregeld. En wat ik vooral gaaf vond was het privé eiland! Geen drukte of toeristen! Ook tijdens het varen met de boot vond ik het super erg meevallen met het aantal toeristen. Dit komt waarschijnlijk omdat Cat Ba eiland een stuk minder toeristisch is dan het andere deel van Ha Long Bay. Maar dit was perfect! 

Al met al zeker een aanrader als je verschillende activiteiten wilt doen met mede backpackers, nieuwe mensen wilt ontmoeten (met wie je misschien wel verder kan reizen) en wilt genieten van Ha Long Bay! 

Ha Long Bay

Staat Ha Long Bay al op jouw bucketlist?

Mijn trip naar Vietnam was in september 2019 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *