Camping in de Dolomieten – camping Alla Baita 

camping alla baita

Tijdens mijn roadtrip door het heerlijke Italië stond de Dolomieten als eerste bestemming op de planning. Voor deze roadtrip wilden wij graag afwisselen tussen kamperen en een appartement om op deze manier op kosten te besparen. Op zoek dus naar een geschikte camping in de Dolomieten wat al met al nog niet zo makkelijk bleek. Maar uiteindelijk vonden we de juiste camping voor ons: Camping Alla Baita. Gewapend met onze nieuwe camping inboedel van de Decathlon vertrokken wij naar de spectaculaire bergen! 

ZOEKTOCHT NAAR EEN CAMPING IN DE DOLOMIETEN

Want dat bleek nog niet zo makkelijk, het vinden van een goede camping. Hierbij was voor mij de belangrijkste eis de locatie. Voor onze trip in de Dolomieten hadden wij namelijk een drietal bezienswaardigheden voor ogen: de hike Lago di Sorapis, de Drei Zinnen en Lago di Braies. Hierbij was ik op zoek naar een camping waarbij deze drie plekken het best gelegen was. De zoektocht kon beginnen! 

LEES OOK: Hiken in de Dolomieten – De beste tips voor Lago di Sorapis

Na veel verschillende campings met recensies te hebben gelezen, vielen er al een aantal campings af. Bij de een was de minimale verblijfsduur bijvoorbeeld minimaal 5 – 7 dagen of lag de camping nog op dik een uur of langer rijden vanaf één van mijn drie bestemmingen. Aangezien wij van plan waren om vroeg te starten aan de verschillende hikes om de drukte voor te zijn, wilde ik niet al te ver hoeven reizen in de ochtend. En zo vond ik camping Alla Baita in Misurina, een schot in de roos! 

LOCATIE CAMPING ALLA BAITA

Wat ik zo fijn vond aan deze camping in de Dolomieten was dat deze ligging perfect was voor wat wij graag wilden bezoeken in de Dolomieten. De start van Lago di Sorapis was namelijk 10 minuten met de auto van de camping vandaan. Daarnaast was de start van de Drei Zinnen recht naast de camping. Hierbij was het mogelijk om zelf met de auto richting de Drei Zinnen te rijden (€ 30-, contant per auto) of de shuttle bus te nemen die je voor € 8,- retour op en neer bracht. De eerste shuttle bus ging daarbij om 8:00 ‘s ochtends en reken er maar op dat het stik druk is de gehele dag!  

Als laatste wilden wij graag Lago di Braies bezoeken. Aangezien dit prachtige meer op een andere locatie in de Dolomieten ligt, was dit 40 minuten rijden met de auto. Maar dat is niks vergeleken met de afstand van andere campings in de Dolomieten!  

LEES OOK: Top 5 hotspots in de Dolomieten

TIPadVera: Houd er rekening mee dat de camping al vroeg ontwaakt! Naast dat de camping omringd wordt door ezels met grote bellen om hun nek, gaan de fanatieke hikers al vroeg in de ochtend op pad. Reken dus op een vroege wekker tussen 6:30 en 8:00 (of neem goede oordopjes mee 😉). 

RESERVEREN BIJ DE CAMPING

Zoals je waarschijnlijk al hebt gelezen op de website, doet deze camping in Misurina niet aan reserveringen. Hierbij is het (zeker in het hoogseizoen) van belang dat je enigszins op tijd op de camping arriveert. Wij kwamen midden in het hoogseizoen, op een vrijdag, rond een uurtje of 13:00 aan op de camping. Gelukkig was er toen nog genoeg plek voor onze tent. De dag erop, in het weekend dus, bleek de camping vol te zijn en werden er hier en daar mensen helaas geweigerd. 

Zoals de meeste campings bepaalde plekken hebben met nummertjes waar je met je tent kunt staan, werkt het bij camping Alla Baita iets anders. Wanneer je arriveert met je camper of caravan heb je wel een eigen nummer. Maar verder is de camping, wat eigenlijk gewoon een groot grasveld is met paadjes, afgezet met stukken lint. Binnen deze stukken lint kan je zelf bepalen waar je je tent neerzet en buiten het lint is het mogelijk om je auto neer te zetten. Erg bijzonder, maar het werkt perfect! 

TIPadVera: Houd er rekening mee dat het in de bergen een stuk kouder is, ook in augustus! Neem dus een dikkere slaapzak mee! 

Vanaf 7:30 in de ochtend is het mogelijk om in te checken bij de receptie. Hierbij hoef je van tevoren nog niet aan te geven hoeveel nachten je wilt verblijven. Je krijgt een papiertje mee die je goed moet bewaren met de startdatum van je verblijf. Bij het uitchecken lever je dat papiertje weer in (dus bewaar deze goed) en wordt het eindbedrag berekend voor het aantal nachten. Daarbij is de uitchecktijd tot 14:00. Wij verbleven in het hoogseizoen met twee personen, onze tent en auto voor € 31,- per nacht. Geen geld toch!?  

TIPadVera: Inmiddels is het ook mogelijk om met pin te betalen bij de camping. Al met al raad ik het je zeker aan om altijd contant geld op zak te hebben in de Dolomieten.  

FACILITEITEN VAN DE CAMPING IN DE DOLOMIETEN

Dat deze camping énorm basic was, hadden wij van tevoren al gelezen. Zo hadden we bijvoorbeeld geen stroom bij de tent en konden wij met ons luchtbed over de camping om deze bij de receptie op te blazen. Mocht je iets van elektronica, zoals je telefoon, op willen laden kan dit ook bij de receptie of het restaurant. Daarnaast zag ik genoeg telefoons (onbewaakt) liggen bij de toilet- en douche faciliteiten. Alhoewel (volgens mij) daar niks gebeurd, legde ik toch liever mijn telefoon bij de receptie of laadde ik deze op tijdens een autorit. 

TIPadVera: Neem een powerbank mee, laadt hiermee je telefoon op en leg deze vervolgens bij de receptie om weer op te laden!  

De camping beschikt over één toilet- en douche gebouw. Dit lijkt misschien weinig, maar wanneer je het goed timed heb ik geen één keer in de rij hoeven staan voor de douches. Het is geen top kwaliteit, maar over het algemeen was het water warm (of in ieder geval lauw) en kon ik prima douchen. Niks te klagen! 

GLAMPING IN DE DOLOMIETEN: DE PODS

Naast dat je dus met je camper of tent op de camping kunt staan, beschikt deze ook sinds 2020 over twee pods. Dit zijn twee kleine bungalows, ofwel tiny houses, waarbij je wel het camping gevoel mee kunt krijgen maar tegelijkertijd kunt genieten van meer luxe. Voor deze pods is het wel mogelijk om van tevoren te reserveren en kosten in het hoogseizoen € 75,- per nacht. Houd er rekening mee dat je in het hoogseizoen (augustus) minimaal drie nachten moet verblijven. 

RESTAURANTS IN DE BUURT

Camping Alla Baita heeft ook over een restaurant! Wat ik zo leuk vond aan dit restaurant was dat het allemaal erg nieuw is, hiermee bedoel ik de inrichting en de toiletten, maar tegelijkertijd in de ‘oudere’ stijl van typische berghutten gemaakt is. Het is de hele dag mogelijk om hier wat te eten. Vanaf 7:30 kan je terecht voor een lekker ontbijtje en het is tot 22:00 geopend voor diner. 

Liever op zoek naar een ander restaurant voor wat afwisseling? In het dorpje Misurina, vlakbij de camping, vind je verschillende restaurantjes en een spar om boodschappen te halen.  

LAGO DI MISURINA

Wat ook erg leuk is aan de camping: deze ligt op 5 minuten loopafstand van nóg een mooi meer, namelijk Lago di Misurina. De omtrek van dit meer is ongeveer 3 kilometer en perfect om bijvoorbeeld ‘s avonds nog een leuke avondwandeling te maken. Daarnaast is het mogelijk om met de stoeltjeslift de berg op te gaan, een retourtje hiervoor kost € 13,-. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld alleen heen te gaan met de stoeltjeslift en terug te hiken (of andersom natuurlijk). 

De grootste reden voor het kiezen van deze camping in de Dolomieten was dus de locatie! Al met al vond ik de camping helemaal prima. Het is basic, maar hee wat heb je verder nodig? Je bent toch alleen maar aan het hiken! Het is toch geweldig om je tent ‘s ochtends uit te stappen en omringd te zijn door de bergen? Om nog maar te zwijgen over het mooie Lago di Misurina op loopafstand! 

Wanneer ga jij kamperen in de Dolomieten?

Mijn trip naar de Dolomieten was in augustus 2022. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *