Ha Giang Motorloop, Vietnam

Als ik één ding mag kiezen wat ik het gaafste vond aan Vietnam, weet ik dit direct. Zonder twijfel roep ik hier meteen de Ha Giang motorloop! Dit is oprecht het gaafste wat ik tijdens mijn trip naar Azië heb gedaan en hier zou ik zeker een keer voor terug gaan. Drie dagen lang motorrijden door de mooiste natuur en meest groene bergen die je je kan bedenken in Vietnam. Onderweg stop je regelmatig om nog te voet naar toffe plekken te hiken en overnacht je in te leuke en gezellige hostels. Ik vertel je hier graag meer over! 

HA GIANG MOTORLOOP 

Deze motorloop is in het Noorden van Vietnam te vinden waarbij het startpunt in de stad Ha Giang is. Hier kan je een motorloop doen waarbij je kiest uit twee, drie of vier dagen. En zo rij je door de hoogste bergen en mooiste natuur van Vietnam op de motor. Gemiddeld is de trip rond de 400 km in totaal, een flinke trip dus! Hierbij ga je zo ver in het Noorden dat je zelfs richting de Chinese grens gaat. 

LEES OOK: 7x beste Instagram plekken in Vietnam

EASY RIDER  

Zelf maakte ik gebruik van een zogenaamde easy rider. Hier koos ik voor omdat ik zelf nog nooit op een motor heb gereden. Ik zeg trouwens wel motor, maar het is meer een scooter waarbij je wel moet schakelen. Maar alsnog ben ik geen held en zeker niet op smalle, soms slechte (berg)wegen. Mocht je hetzelfde hebben als ik, raad ik het je zeker aan! Op deze manier hoef je niet op de weg te letten en kan je dubbel zo genieten van al de mooie bergen en natuur die je om je heen ziet.  

Bij een easy rider betaal je naast een extra fee, ook de lunch voor je rider. Maar je kent vast de prijzen in Azië voor lekker eten, dus dat moet geen probleem zijn! Daarnaast betaal je voor je eigen benzine op de motor, zowel als je gebruik maakt van een easy rider als dat je zelf rijdt. Maar ook hier hoef je niet van te schrikken, de prijzen zijn niet te vergelijken met de prijzen voor benzine in Nederland 😉.  

Ha Giang motorloop

HOE KOM JE ER? 

Ik raad het je sowieso aan om eerst vanaf Hanoi naar Ha Giang te reizen en vanuit daar pas een tour voor de motorloop te regelen. Dit kan je enorm veel besparen op je trip! Op elke straat en in de meeste hostels is het mogelijk om bussen te regelen naar je bestemming. Houd er wel rekening mee dat de reis minimaal 6 uurtjes duurt. Zo kan je kiezen uit grote (nacht)bussen of een limobusje. Op de heenweg raad ik je het niet aan om een nachtbus te nemen. Je wilt uiteraard fit en energiek starten aan de Ha Giang motorloop lijkt me!? Zorg er dus voor dat je alvast een voorovernachting doet in Ha Giang. 

HOSTEL EN TOUR 

Wij hadden onze tour via hostel Jasmine, dit hostel is prima voor één nacht en het gaat ook vooral om de tour! Dit is gewoon te boeken via Booking.com of Hostelworld. Het hostel ligt ongeveer 200 meter van het busstation van Ha Giang waar je hoogstwaarschijnlijk wordt afgezet vanuit Hanoi.  

TIPadVera: Zorg ervoor dat je een kleine(re) rugzak bij je hebt voor de motorloop. Voor mijn trip had ik alleen mijn grote backpack en heuptasje bij me. Zo moest ik een rugzak kopen in Hanoi (wat ook geen probleem was though) die ik kon meenemen tijdens de motorloop. Aangezien je natuurlijk alleen met de motor op pad bent voor een paar dagen, kan je alleen een kleine(re) rugzak meenemen met wat kleren, handdoeken en je spullen voor die paar dagen. Je backpack kan je in het hostel achterlaten. 

BELANGRIJKE INFORMATIE 

Aangezien de wegen soms erg slecht kunnen zijn tijdens de motorloop, raad ik het je zeker aan om de juiste motorkleding en motorschoenen te dragen. Zeker als het heeft geregend kunnen de wegen ook erg glad zijn. Ik heb verschillende backpackers van onze groep een flinke smakkerd zien maken waarbij sommige alleen een helm droegen en daardoor flinke schaafwonden hadden.  

Mocht je zelf willen gaan rijden, raad ik het je aan om van tevoren een Internationaal rijbewijs te halen. Ook naast de motorloop is het handig om deze te hebben, wij konden bijvoorbeeld in Phong Nha geen scooter huren zonder internationaal rijbewijs. Daarnaast kost dit maar rond de € 20,- en kan je op voorhand veel gedoe voorkomen. Zelf heb ik corrupte verhalen gehoord over aanhoudingen van politie agenten die je een boete verkopen en vervolgens in hun eigen zak stoppen.

Mocht je geen Internationaal rijbewijs hebben tijdens de Ha Giang motorloop, raad ik het je aan om in ieder geval te starten met de groep vanuit het hostel zodat je langs de controle voor de motorloop komt. 

LEES OOK: Visum aanvragen Vietnam + Tips

DE PLANNING VAN DE HA GIANG MOTORLOOP

DAG 1

Wij kwamen ‘s avonds aan in Ha Giang waarna we gelijk incheckte bij het hostel en de tour regelde voor de dag erop. Hierbij kan je meteen aangeven voor hoeveel dagen je de motorloop wilt gaan doen en of je gebruik wilt maken van een easyrider. Ook kan je aangeven of je graag met een groep de tour wilt doen of bijvoorbeeld met je eigen groepje. Ik raad het je zeker aan om met een groep te gaan, dit is erg gezellig en zo leer je veel mensen kennen. Helemaal ideaal dus als je solo aan het reizen bent! 

‘s Ochtends begin je eerst met de briefing, hierin vertellen ze hoe de komende dagen eruit gaan zien, krijg je een kaart met de route mee en hoor je wat de hostels zijn waar je overnacht. Wat mij vooral is bijgebleven tijdens deze briefing was dat we richting de Chinese grens gaan waarbij we ook een stukje hiken naar de echte grens. Dit doe je samen met de groep en ‘when the easyriders run, you run too’. Stuk!  

Maar even zonder gekkigheid, na de briefing krijg je een helm en eventueel bescherming waarna je je easy rider krijgt toegewezen. Nou ik had een Max Verstappen kan ik je vertellen! Je rugzak wordt vastgebonden op de motor en wanneer iedereen klaar is gaan we vertrekken. De eerste dag staat er zo’n 100 km op de planning. Na een klein stukje rijden komen we eerst aan bij het tankstation zodat de motors allemaal vol zijn voor vertrek.  

Na een paar uur rijden komen we aan bij de eerste stop, dit is een prachtig uitkijkpunt waar we ook heerlijk wat kunnen drinken en eventueel eten. Verder maken we soms een korte stop zodat je wat foto’s kan maken of kunnen lunchen. Ook stoppen we ergens waarbij we een korte hike hebben naar een grot. Wanneer het al wat begint te schemeren komen we aan bij het eerste hostel. Zelf vind ik het hilarisch en krijg ik schoolkamp vibes. Samen met een mannetje of 15 zit je namelijk op een grote kamer met allemaal matrasjes op de grond.  

TIPadVera: Zorg ervoor dat je je goed insmeert met zonnebrand. Je zit hoog in de bergen dus de straling van de zon kan wat harder zijn en doordat je de hele dag buiten bent, kan je snel verbranden. Doe ook vooral een shirt aan zodat je schouders zijn bedekt!

Zodra iedereen binnen is, is het tijd om te gaan eten. Vanuit het hostel wordt er namelijk een sharing dinner gemaakt voor iedereen. Je zit dus met 10 man aan een grote tafel waarbij er tallen van kleine Vietnamese gerechtjes staan verspreid over de tafel, heerlijk! En perfect om op deze manier nieuwe mensen te leren kennen. Na het eten borrelen we nog wat na waarbij er ook karaoke wordt gezongen, een perfecte eerste dag! 

TIPadVera: Neem ook een klein hangslotje mee, in de hostels zijn kluisjes te vinden waar je je rugzak en andere kostbare spullen kunt bewaren. 

DAG 2

De dag begint weer op tijd want ook vandaag staat er een lange rit op de planning! Als eerste rijden we naar een toffe viewpoint waarbij je uitzicht hebt op een leuke kronkelweg. Dit laat precies zien hoe de hele motorloop gaat: kronkelweggetjes tussen de bergen. Ook rijden we naar het hoogste punt van de trip, de skywalk. Op deze plek zijn we maar liefst op 1350 meter hoogte, bi-zar mooi! Naast deze plekken is het vandaag ook tijd om richting de Chinese grens te rijden. De plek was verder alleen niet heel speciaal, maar wel leuk om te kunnen zeggen dat je China hebt aangeraakt ;)!  

TIPadVera: Download de app Polarsteps. Met deze app kan je jouw reisroute bijhouden en bepaalde punten pinnen waarbij je een update kunt geven over jouw reis. Dit heb ik ook tijdens mijn hele trip naar Azië gedaan waarna iedereen thuis al mijn verhalen kon lezen. Super handig en heel leuk om te zien hoe je reisroute precies is gegaan! 

Aan het einde van de dag komen we weer aan bij het volgende hostel. Ook hier lig je op matrasjes op de grond in grote ruimtes, al zijn hier nog wel gordijnen tussen gespannen zodat je wat meer privacy hebt. Verder zijn beide hostels super schoon en modern, dus wat mij betreft helemaal top om te overnachten. Deze avond wordt er weer een heerlijk sharing dinner gemaakt en ‘s avonds wordt er nog een soort showtje met typische Vietnamese dansen gedaan. Ooooh wat is Vietnam toch leuk! 

DAG 3

Helaas alweer de laatste dag van de Ha Giang motorloop. Al kreeg ik inmiddels wel last van mijn knieën en billen door het achter op de motor zitten. Na een dagje terugrijden naar Ha Giang stoppen we nog een keer bij een groot meer en daarna karren we hem in snelvaart terug naar het hostel. Een aantal backpackers kozen voor een nachtbus terug naar Hanoi, maar wij kozen ervoor om een nacht te blijven en in de ochtend terug te rijden.  

Volgens mij zijn de routes aangepast waarbij je bij een vierdaagse trip ook een stuk gaat varen. Ook al heb ik dit niet gedaan zou ik dit zeker aanraden. Achteraf baal ik best wel dat wij deze boottour er niet bij hadden, maar helaas kwam dit niet uit met onze planning! 

LEES OOK: Een maand in Vietnam – De ideale route

Heel eerlijk, ik ben echt niet snel onder de indruk van natuur maar dit was echt gigantisch mooi! Daarbij scheelde het enorm dat wij heel veel geluk hadden met het weer en elke dag een stralend blauwe lucht hadden, hierdoor was alles nog mooier! Verder is het gewoon een geweldige ervaring en was dit zonder twijfel het toppunt van mijn 9-weekse trip door Azië. En naast dat het een enorm tof avontuur is, leer je ook veel andere backpackers kennen met wie je misschien wel verder kunt reizen.  

Heb ik jou inmiddels weten te overtuigen dat de Ha Giang motorloop echt niet mag ontbreken aan jouw trip naar Vietnam?

Mijn trip naar Vietnam was in september 2019, let op! De informatie kan verouderd zijn. 

Dit blogartikel is in samenwerking met Voordeelhelmen.nl

12 thoughts on “Ha Giang Motorloop, Vietnam

  1. Zo’n motorloop lijkt me inderdaad geweldig. Je komt toch op plekken die je niet zou bereiken met ov of met een groter voertuig.

  2. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet wist dat Vietnam zo mooi kan zijn, ik heb mij er eigenlijk nog nooit echt in verdiept, maar of zo’n tocht iets voor mij zou zijn… pfff…

  3. Mooie foto’s en heerlijk te lezen uitleg, je waant je er al helemaal!! ik heb zelf een motorrijbewijs maar toch zou ik daar niet gaan rijden. Wat je al zei: achterop zie je veel meer en zij weten de mooiste plekken.

  4. Heerlijke blog, zit al volop in de voorpret nu! Wij gaan eind september naar Vietnam en zouden ook heel graag de Ha giang loop doen. Je schrijft dat je adviseert om in Ha giang pas alles te regelen omdat dat veel geld scheelt. Mag ik vragen wat jij zelf uiteindelijk kwijt was voor de volledige tour (incl transfers, eten, acco, etc)?

    1. Hi Hannah, wat leuk om te horen en ik ben jaloers dat je eind september die kant op gaat!! Eerlijk gezegd durf ik niet te zeggen hoeveel ik omgerekend kwijt was aan de hele tour. De transfer naar Ha Giang regelden wij in Hanoi bij ons hostel en vanuit daar hadden we een all in prijs bij Jasmine hostel. Helaas zie ik geen prijzen op hun website staan, daarnaast kan dat misschien wel verschillen gezien mijn trip pré corona was. In ieder geval suuuuperveel plezier en geniet ervan!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *