Hiken in de Dolomieten – De beste tips voor Lago di Sorapis  

hike lago di sorapis

Voor iedereen die denkt dat je ver moet reizen voor de mooiste hikes, hoge gebergtes en turquoise meren, heb je het mooi mis! Afgelopen augustus bezocht ik namelijk tijdens mijn roadtrip door Italië de prachtige bergen in de Dolomieten. En dat was naast de Ha Giang loop in Vietnam één van de vetste dingen die ik ooit heb gedaan. Ik vertel je graag meer over de hike Lago di Sorapis met handige tips.

DE DOLOMIETEN IN ZUID-TIROL

De Dolomieten ligt in Zuid-Tirol, hierdoor spreekt het merendeel van de bevolking ook de Duitse taal. En heel eerlijk, ik had verre van het idee dat ik in Italië was. Nadat ik deze magische plek een tijd terug via Instagram ontdekte was ik meteen verkocht en kwam de Dolomieten en met name Lago di Sorapis op mijn bucketlist. Alleen al door de Dolomieten rijden met de auto was op sommige momenten onwerkelijk. Geen wonder dus dat de Dolomieten sinds 2009 behoort tot het UNESCO Werelderfgoed

LEES OOK: Camping in de Dolomieten, camping Alla Baita

DE HIKE

De Dolomieten bestaat uit een heleboel prachtige plekken, maar deze hike staat bekend als één van de mooiste meren van de Dolomieten! Om bij het startpunt van de hike te komen kan je gewoon op Google Maps navigeren. Eenmaal bij het startpunt is de beste route die je hiervoor kunt volgen route 215. Ga hier door de slagboom en volg het pad! 

Het bord aan het begin geeft aan dat de hike 5,2 km (enkele reis) is, echter hield ik mijn Apple watch bij en deze gaf ruim 6 km aan. Dus ik zou zeker rekening houden met minimaal 12 kilometer voor de gehele hike, met hoogteverschillen van zeker 725 meter. Aangezien wij (volgens ons) redelijk fit en sportief zijn, dachten wij er wel iets sneller over te kunnen doen dan 2,5 uur (enkele reis). Maar niets was minder waar. Natuurlijk zijn wij af en toe wel gestopt voor een foto of überhaupt op adem komen en wat te drinken, maar houd zeker rekening met ongeveer 5 tot 6 uur voor de gehele hike. 

TIPadVera: Zorg ervoor dat je goede (wandel)schoenen hebt! Ik ben ook zo’n persoon die eigenwijs blijft en denkt dat dat niet per se hoeft, maar ik kan je verzekeren, het is geen overbodige luxe! Zelf koos ik voor schoenen die tussen een wandelschoen en sneaker in zit, maar dus wel over een goede zool beschikt en waterdicht was. Dit was super fijn op sommige stukken van de hike! 

LAGO DI SORAPIS

Het eerste deel van de hike is redelijk vlak waarbij je eigenlijk door een bos wandelt met af en toe bizar mooie uitzichtpunten. Het meer is namelijk prachtig, maar de weg ernaartoe op sommige momenten net zo mooi. Naarmate je verder wandelt, worden de hellingen en paden soms lastiger, smaller en steiler. Maar dat is niet voor niks, want na 2,5 uur word je dan eindelijk beloond met het prachtige uitzicht!  

Zo’n kleur als dit meer heb ik in mijn leven nog nooit gezien, en zodra de zon schijnt zie je de weerspiegeling ook nog eens in het water. Onbeschrijflijk mooi! Bij het meer is het mogelijk om nog een stukje rondom te wandelen en vanaf bepaalde punten foto’s te maken. Wij vonden dit ook een mooi punt om even bij te komen, een hapje te eten en te genieten van het uitzicht. Want dat kan daar zeker en mag ook wel na die 2,5 uur!

En wat fijn is, bij het eindpunt is ook een berghut te vinden. Hier is het mogelijk om naar het toilet te gaan, even te zitten of ook eten te bestellen. Naast heerlijke aardappelfrietjes, serveren ze hier ook soort sandwiches en andere broodjes. 

TIPadVera: Zorg ervoor dat je contant geld bij je hebt, dit is erg handig voor bij de berghut! 

LEES OOK: Top 5 hotspots in de Dolomieten + tips

BESTE TIPS VOOR LAGO DI SORAPIS

Mijn beste tip voor Lago di Sorapis: zorg ervoor dat je vroeg start! En dan met name in het hoogseizoen. Wij startte om 7:30 en zelfs toen kwamen wij al hikers tegen die op de terugweg waren. Rond 10:00 kwamen wij aan bij het prachtige meer en hoe later het werd, hoe drukker. Daarnaast kwamen wij op de terugweg rijen met mensen tegen die in treintjes achter elkaar aan het wandelen waren. Niet erg fijn als je een lekker tempo wilt aanhouden! Zoals een mevrouw het ook citeerde ‘De Kalverstraat is er niks bij’. En dat wil je natuurlijk niet 😉. 

Nog een tip voor Lago di Sorapis: draag laagjes! Ondanks dat het hoogzomer is, is het uiteraard in de bergen nog steeds super fris. Wanneer de zon door breekt, kan het toch al snel opwarmen en dan is het natuurlijk erg fijn als je een laagje uit kunt doen. Neem daarnaast ook een regenjas mee, het weer in de bergen is namelijk super onvoorspelbaar en je kan op elk moment verrast worden met een flinke regenbui! Daarnaast gebruikten wij onze regenjas tijdens onze hike naar de Drei Zinnen toen er een enorm gure wind stond. De regenjas hield de kou goed tegen, dus perfect!  

hike lago di sorapis

IS DE HIKE ZWAAR?

De hike is over het algemeen goed te doen, hierbij heb ik ook verschillende gezinnen met kinderen, oudere mensen en veel honden de hike zien maken. Maar dat neemt niet weg dat ik in de Dolomieten erachter ben gekomen dat ik enigszins last heb van hoogtevrees. Sommige delen van de hike van Lago di Sorapis waren smalle paadjes, met flinke afgronden. Gelukkig hingen op deze stukken een ijzeren draad aan de berg waar je je aan vast kunt houden. Ook op bepaalde moeilijke stukken is een trap gemaakt, zodat deze makkelijker begaanbaar is.  

TIPadVera: Houd er rekening mee dat je echt een tijd aan het wandelen bent, met flinke hoogteverschillen. Ik raad het dus zeker aan om van tevoren te oefenen met grote afstanden wandelen als je dit niet gewend bent. 

PARKEREN BIJ LAGO DI SORAPIS

De makkelijkste manier om bij Lago di Sorapis te komen is met de auto. Via Google Maps kan je navigeren naar de hike en in de berm je auto neer zetten. Hierbij raad ik het je wel aan om vroeg te komen. Om 7:30 was er nog genoeg plek, maar toen wij ‘s middags terugkwamen was het uiteraard stik druk. Eventueel is het ook mogelijk om bij Passo Tre Croci te parkeren voor de hike. 

CAMPING LAGO DI SORAPIS

Tijdens onze trip naar de Dolomieten verbleven wij met onze eigen tent op camping Alla Baita. De camping bij Lago di Sorapis is super basic, maar de locatie is wat dat betreft perfect. De camping is namelijk het startpunt van de Drei Zinnen, je wandelt in 5 minuten naar het dorpje Lago di Misurina en de start van de hike Lago di Sorapis is maar 10 minuten rijden met de auto! Ideaal dus als je vroeg wilt starten aan de hike en niet lang onderweg wilt zijn.  

Dit waren mijn ervaringen en tips voor de hike Lago di Sorapis. Al met al een ervaring die ik niet had willen missen, maar toch onverwachts aardig pittig vond. Twijfel je nog? Gewoon gaan! Het is een ervaring die je niet snel zult vergeten en het resultaat is adembenemend!  

Mijn trip naar de Dolomieten was in augustus 2022. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *