In tien dagen door Cambodja – de ideale route 

in tien dagen door Cambodja

 Cambodja, een bijzonder land waarbij je meteen merkt dat dit land nog ver achterloopt vergeleken met de buurlanden Thailand en Vietnam. De wegen in Cambodja zijn een stuk slechter en onderweg zie je veel armoede. Daarnaast kan je niks lezen als je kijkt naar de borden dat in de Cambodjaanse taal geschreven staat. Ik herinner mij Cambodja als een mooi land, waar toerisme écht nog nodig is voor veel mensen om hun gezin te onderhouden. Eigenlijk te bizar om te bedenken als je uit Nederland komt. Maar Cambodja bestaat ook uit de mooiste tempels en paradijselijke eilanden! In tien dagen door Cambodja, ik vertel je de ideale route! 

TIPadVera: Ga je met de bus vanuit Vietnam de grens over? Zorg ervoor dat je jouw visum van Vietnam geprint bij je hebt! Wij moesten de échte papieren versie laten zien bij de grens voordat wij de grens over mochten steken in Cambodja. Helaas hadden wij deze niet meer en dit betekende dat we op een illegale wijze met 10 dollar onder je paspoort gecheckt werden. Voorkom gezeik, en bewaar je Vietnamese visum goed! 

DE GESCHIEDENIS VAN CAMBODJA 

Wat ik zo bizar vind om te bedenken is dat er ruim 40 jaar geleden nog ernstige oorlog woedde in Cambodja. Van 1975 tot 1979 kwam namelijk de Rode Khmer aan de macht. Naar schatting kwamen maar liefst 1.7 tot 2 miljoen Cambodjanen om het leven tijdens deze oorlog, en dat om te bedenken dat Cambodja ‘maar’ uit 7 miljoen inwoners bestaat. De Rode Khmer was volledig gericht op het boerenleven, dit betekent geen steden en geen hoger opgeleide mensen. Denk hierbij aan leraren, doctoren en monniken. Uiteindelijk brachten de Vietnamezen een einde aan deze oorlog.  

De nasleep van deze oorlog is nog steeds te zien. Doordat er toentertijd zo veel hoogopgeleide mensen om het leven zijn gekomen, heerst er nog steeds een grote achterstand en armoede.  

Killing fields

IN TIEN DAGEN DOOR CAMBODJA – DE PLEKKEN DIE JE NIET MAG OVERSLAAN

PHNOM PENH – 2 dagen 

Mijn startpunt voor de ideale route voor tien dagen door Cambodja start bij de hoofdstad Phnomh Penh! Deze stad staat vol met tempels, daarbij raad ik het je aan om een scooter te huren en lekker rond te touren. Wij bezochten Monkey tempel en de Golden tempel en vooral de laatste was enorm mooi! We verwachtte bij Monkey tempel ook daadwerkelijk aapjes te zien, maar deze waren in geen velden of wegen te bekennen. Wie er wel waren, waren ongeveer 10 kinderen die heel graag met ons wilde spelen en vooral mijn camera ontzettend interessant vonden. Een bijzondere ervaring waar ik nog steeds op terugkijk met een hele grote lach! 

Op ongeveer 15 kilometer van Phnom Penh vandaan liggen de Killing fields. Duizenden mensen werden hier tijdens de oorlog naartoe gebracht en kwamen hier om het leven. De Killing fields is een zeer indrukwekkende plek waarbij ik het je zeker aanraad om gebruik te maken van de audiotour. Deze is zelfs te beluisteren in het Nederlands en vertelt je allerlei verhalen over de oorlog en de gevangenen. 

KAMPOT– 1 dag 

In ongeveer drie uurtjes sta je vanuit Phnom Penh in Kampot met de bus, een prima rit waarbij je wel rekening moet houden dat de wegen soms zodanig slecht zijn dat je wordt gelanceerd uit je stoel. Maar dat mag de pret niet drukken toch?! In Kampot valt er niet super veel te beleven, maar staat wel bekend om Bokor Hill National Park. Deze route brengt je in ongeveer een uur al gauw een flinke berg op waarbij je op een gegeven moment zelfs in de wolken rijdt als je geluk hebt.  

LEES OOK: Bokor National park in Kampot, Cambodja. 

Onderweg kom je wat wilde aapjes tegen en een enorme Boeddhabeeld. En als ik zeg enorm, bedoel ik ook écht enorm! Daarnaast is het mogelijk om je weg te vervolgen naar de Povokvil watervallen. Leuk om te zien en een toffe plek! In principe heb je aan één volle dag in Kampot genoeg en kan je door naar de volgende bestemming voor je tien dagen door Cambodja: de paradijselijke eilanden van Koh Rong (Samloen). 

TIPadVera: in Cambodja wordt er met twee verschillende valuta betaald, namelijk de Cambodjaanse Riel en Amerikaanse dollars. De verschillen zijn enorm, 1 dollar staat namelijk gelijk aan ongeveer 4100 Cambodjaanse Riel. 

KOH RONG (SAMLOEN) – 3 dagen 

Om bij deze twee mooie eilanden te komen, neem je eerst een bus van ongeveer drie uur naar Sihanoukville. Daarbij raad ik het je aan om zo kort mogelijk te blijven in deze stad en zo snel mogelijk de boot te pakken naar de eilanden! Het meest Noordelijke eiland heet Koh Rong en daaronder heb je nog een kleiner eiland genaamd Koh Rong Samloen.  

Wij besloten om alleen het eiland Koh Rong Samloen te bezoeken waarbij we bij één hostel, Mad Monkey Hostel, ons privé eiland hadden. Na drie dagen op dit eiland kozen wij ervoor om nog een paar dagen in een ander hostel in de íets meer bewoonde wereld te verblijven. Een heerlijk strand om vooral lekker te zwemmen, te eten en vooral enorm veel te chillen. 

LEES OOK: Mad Monkey hostel, Koh Rong Samloen 

SIEM REAP– 4 dagen  

Bereid je voor, want de volgende busreis is ENORM lang, maar zeker de moeite waard! Vanaf het vaste land in de plaats Sihanoukville is het mogelijk om de volgende en laatste bus te pakken naar de stad Siem Reap. Deze rit duurt ongeveer 10-12 uur, wij kozen ervoor om een nachtbus te pakken en kwamen ‘s ochtends na een busreis van tien uur aan in Siem Reap. 

Siem Reap, mijn favoriete stad en ook zeker de bekendste en meest toeristische stad van Cambodja! Veel toeristen die naar Cambodja komen, bezoeken dan ook alleen Siem Reap om de bekende tempels van Angkor Wat. Dit gigantische tempelcomplex van maar liefst 400 vierkante kilometer (!!) is sinds 1992 onderdeel van het UNESCO werelderfgoed en ik snap zeker waarom!  

TIPadVera: Een echte must voor Siem Reap: bezoek de tempels van Angkor Wat met zonsopgang! Een prachtig beeld dat je misschien al wel vaker hebt gezien en erg geliefd is onder de toeristen.  

Naast de bekende Angkor Wat tempels, vind je onder andere in Siem Reap Pub street en de Phare the Cambodian circus en je raadt het al. Dit is dus een circus en is ook één van de meest bijzondere dingen die ik me kan herinneren van mijn tijd in Cambodja.  

LEES OOK: Wat te doen in Siem Reap 

TIPadVera: Bezoek tijdens je tien-daagse trip door Cambodja ook een keer een dragqueen show! Wij bezochten in Siem Reap de club ‘Barcode’ en ik heb één van de leukste avonden van mijn trip door Azië hier beleeft, een dikke aanrader dus! 

Cambodja, zoals ik al zei een bijzonder land en wat me in een zeer positieve zin heeft verrast! Aan de start van mijn 9-weekse trip door Azië had ik niet verwacht Cambodja te bezoeken, maar wat ben ik blij dat ik de mooie dingen, maar ook minder mooie dingen van Cambodja heb mogen zien. Een trip die me bij is gebleven en iedereen aanraadt als je ruim de tijd hebt om het prachtige Zuidoost-Azië te bezoeken! 

Mijn trip naar Cambodja was in oktober 2019, let op: de informatie kan inmiddels verouderd zijn. 

One thought on “In tien dagen door Cambodja – de ideale route 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *