Mount Batur Bali – Sunrise hike

Mount Batur Bali

Na het boeken van mijn vakantie naar Bali was er één activiteit die ik hoe dan ook wilde doen; de sunrise hike naar de top van de Mount Batur! Na het hiken in de Dolomieten heb ik een liefde gevonden voor hiken en na het zien van veel foto’s, reels en TikToks wist ik het zeker, dit moeten we doen. En het was ook letterlijk een hoogtepunt van mijn trip naar Bali! Ik vertel je graag alles wat je moet weten voor de sunrise hike van de Mount Batur Bali!

ALGEMENE INFORMATIE OVER DE MOUNT BATUR

Gelegen in het noordoosten van Bali ligt de actieve vulkaan de Mount Batur.  De top ligt op ruim 1700 meter hoogte, waarbij het een indrukwekkend uitzicht geeft op de omgeving. Inmiddels is het één van de populairste activiteiten op het eiland en trekt het jaarlijks duizenden avontuurlijke reizigers. En dat was te zien! Hordes mensen stonden midden in de nacht klaar om de vulkaan te beklimmen en zeker richting de top was het in een treintje omhoog hiken. Dat kan misschien wat vervelend zijn, omdat je graag zo snel mogelijk naar boven wilt, maar geloof me… het is het allemaal dubbel en dwars waard. Op een heldere dag brengt de ochtendzon mooie plaatjes op de omliggende omgeving!

HOE ZIET DE SUNRISE HIKE ERUIT?

Na het regelen van een tour bij een tentje op straat is het dan eindelijk zo ver. Pluk de dag, want de wekker staat midden in de nacht! Het heet natuurlijk niet voor niks een sunrise hike. Omdat wij vanuit Ubud kwamen, werden we rond 2 uur in de nacht opgehaald bij ons hotel met een busje. Ons groepje bestond uit 3 tweetallen en na het ophalen van iedereen was het tijd om een stuk te gaan rijden. Na circa drie kwartier stopten we bij een hutje waar we een bananenpannenkoek voorgeschoteld kregen met koffie of thee.

Eenmaal klaar met het eerste ontbijtje is het tijd om onze weg te vervolgen naar de grote parkeerplaats en het startpunt van de hike. Hier kan je nog even snel naar het toilet (vergeet geen zakdoekjes en contant geld mee te nemen) en ontmoeten we onze guide. Iedereen krijgt een eigen zaklamp en stipt om 4 uur starten we aan onze hike. Het eerste deel is flink klimmen over asfaltwegen, waarna het échte gedeelte kan beginnen. Zoals ik al eerder vertelde is het enorm druk en klim je in treintjes omhoog. Rond half 6 begint het ook al een beetje licht te worden en gelukkig zijn we om 6 uur bij de top én net op tijd!

Onze guide heeft een kleedje mee en iedereen kan lekker gaan zitten en genieten van de geweldige zonsopgang. Ondertussen maakt je guide een ontbijtje (lees een gekookt eitje en een wit casinobroodje met warme, geprakte banaan) klaar. Verder wandelen er locals rond waar je eventueel iets te drinken kan kopen. Vergeet dus zeker geen contant geld mee te nemen, een warme thee is namelijk echt een aanradertje!

Na een tijdje bovenaan de top van de magische vergezichten te hebben genoten is het langzaamaan weer tijd om naar beneden te gaan. Houd er rekening mee dat naar beneden een stuk gladder kan zijn. Eenmaal weer bij het busje stap je weer in en brengt deze je in ongeveer anderhalf uur weer terug bij je hotel.

LEES OOK: Tips Bali – Alles wat je moet weten voordat je vertrekt

TIPS VOOR HET HIKEN VAN DE MOUNT BATUR OP BALI

Trek comfortabele schoenen aan

Het klinkt zo ongelooflijk simpel, maar echt alsjeblieft trek goede sneakers of (als je die hebt) bergschoenen aan! In ieder geval schoenen met goede grip. Ik heb serieus mensen voorbij zien komen met crocs aan, nou daar kan ik echt met mijn hoofd niet bij. Zeker voor de terugreis is het fijn als je schoenen met een goed profiel hebt zodat je zo min mogelijk uitglijdt.

Is de hike zwaar?

Het pad naar de top kan steil en rotsachtig zijn, waarbij er zeker glijgevaar is. Maar over het algemeen is het zeker haalbaar voor mensen met een redelijke fysieke conditie! Houd er wel rekening mee dat je echt wel 2 uur over de hike doet.

Zorg ervoor dat je met een gids gaat

Mijn grootste tip: ga alsjeblieft met een gids naar de top van de Mount Batur op Bali. Zij doen deze hike dagelijks en weten precies de weg. Daarnaast zijn ze goed op de hoogte van de omstandigheden van de vulkaan. Ook zorgen zij voor een ontbijtje op de top en weer begeleiding terug naar de busjes waar je bent opgestapt.

Trek laagjes aan

Aangezien je opeens op 1700 meter hoogte staat, is de temperatuur natuurlijk ook even heel anders! Zeker op de top zat ik oprecht te rillen van de kou. Zodra de zon goed doorkomt, kan dit natuurlijk al flink schelen. Ik raad het je aan om een lange sportbroek aan te trekken met iets van een sporttop en een trui!

Neem contant geld mee

Zoals ik al zei is het erg handig om wat contant geld op zak te hebben. Hierbij raad ik het je wel aan om kleinere bedragen mee te hebben. Even een toiletbezoek of een thee boven op de berg is niet duur en als je met grote bedragen aan komt zetten hebben de locals hier geen wisselgeld voor.

Hoeveel kost de sunrise hike?

De kosten voor de sunrise hike kunnen erg verschillen, maar standaard zal dit tussen de RP 450.000 (circa € 27,-) en RP 600.000 (€ 36,-) liggen. Het is in Bali normaal om af te dingen, dus probeer dit ook zeker te doen wanneer je ergens bij een tentje aan de straat een tour aan het regelen bent. Wij maakten er bijvoorbeeld gelijk een dealtje van door ook de boot naar de Gili eilanden te regelen.

Neem snacks en water mee

Het is een flinke onderneming en de kans is groot dat op een gegeven moment je maag gaat knorren. Wij hadden crackers en water meegenomen en dit was top! Houd er wel rekening mee dat er boven aan de top van de Mount Batur opeens aapjes kunnen opduiken die maar al te graag jouw lekkere snackje willen stelen.

Al met al is het beklimmen van de Mount Batur écht een toffe ervaring en wat mij betreft een must-do om te doen als je op Bali bent! Dit wordt zonder twijfel een ervaring die je niet snel zal vergeten!

Mijn trip naar Bali was in mei 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *