Basiliek de Sacré-Coeur in Parijs 

sacre-coeur Parijs

Inmiddels ben ik al twee keer in deze prachtige wereldstad geweest: Parijs. Wat mij vooral zo trekt aan deze grote stad is alle mooie architectuur en vele bezienswaardigheden. Zo zijn alle huizen in de stad in dezelfde bouwstijl waardoor het ook lijkt op één geheel. Trek voor Parijs minimaal maar een dagje of 3 (liever 4) voor uit, want er is genoeg te zien en te beleven. Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Parijs is de prachtige Basiliek de Sacré-Coeur en daar wil ik je in dit artikel graag meer over vertellen! 

LEES OOK: Parijs on a budget 

De eerste keer dat ik naar Parijs ging was in de zomer in 2020, we hadden een prachtige dag met een stralende blauwe lucht waardoor de Sacré-Coeur nog mooier was! Daarnaast was het de eerste zomer tijdens Corona waarbij je echt wel merkte dat het een stuk rustiger was in de stad dan anders. Alleen maar gunstig voor ons natuurlijk!  

WIJK MONTMARTRE 

De Sacré-Coeur kan je vinden in het 18e arrondissement van Parijs in de wijk Montmartre, ook wel de schilders- of kunstenaarswijk genoemd. Dit komt doordat onder andere Vincent van Gogh, Dali en Picasso hier vroeger een tijdje hebben gewoond. Ook nu zit de schildersfeer er nog goed in waarbij veel kunstenaars op het plein Place tu Tertre nog aan het werk zijn met het maken van portretten en andere illustraties. 

Persoonlijk vind ik de wijk Montmartre de gezelligste en leukste wijk van Parijs. Dit komt vooral door de gezellige, smalle straatjes, de relaxte sfeer en de prachtige architectuur. Je vindt hier ook veel verschillende, leuke restaurantjes en pleinen om te genieten van een Franse maaltijd. Als je hier doorheen loopt, voelt dit ook echt als Parijs! 

TIPadVera: Start je dag in de wijk Montmartre, je hebt hier veel leuke ontbijttentjes zitten waarna je richting de Sacré-Coeur kunt gaan om deze te bekijken. Veel restaurants hebben een speciaal ontbijtmenuutje waarbij je een koffie naar keuze, sap naar keuze, croissant en stokbroodje krijgt. Lekker typisch Frans ontbijt, heerlijk! 

sacre-coeur

BASILIEK DE SACRÉ-COEUR IN PARIJS 

De basiliek werd in 1875 gebouwd en duurde maar liefst 39 jaar tot het af was. Oorspronkelijk was dit bedoeld om de 58.000 slachtoffers te herdenken die stierven tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870 tot 1871.  

De Sacré-Coeur is vanaf verschillende punten in Parijs te spotten, dit prachtige witte gebouw staat namelijk boven op een heuvel op 130 meter hoogte. Het gebouw zelf is ook nog eens 83 meter hoog, gigantisch dus! Vanaf de trappen voor de Basiliek heb je al een mooi uitzicht over Parijs, zeker op een heldere dag. 

TIPadVera: Zeker als de zon schijnt, is dit een heerlijke plek om op de trappen te zitten en te genieten van het uitzicht over Parijs. Toen wij er waren was er een straatartiest met zijn gitaar die voor een enorm gezellige sfeer zorgde. Enorm genieten! 

BINNEN BIJ DE SACRÉ-COEUR 

Waarom ik de eerste keer niet binnen in de Sacré-Coeur ben wezen kijken, weet ik niet. Maar ik was erg blij dat ik een kleine twee jaar later nog een keer daar was en ook de Basiliek van binnen kon bezoeken. De Basiliek is namelijk elke dag gratis te bezoeken tussen 9:00 en 22:30 en zeker de moeite waard. Ook binnen merk je meteen dat het een gigantisch groot en hoog gebouw is. Het plafond van de koepel is prachtig beschilderd en de glas in lood ramen maken de basiliek helemaal af. Ook zijn er twee enorme orgels en mooie mozaïek te vinden.  

TIPadVera: Steek een kaarsje aan om een dierbare te herdenken. Geen kleingeld op zak? Je kan zelfs binnen pinnen.  

Wij hadden toevallig ons bezoek op een zondagochtend gepland staan, precies toen er een mis op het punt stond om te beginnen. Dit was rond 10:30, heel bijzonder om een deel van mee te maken!  

DE SACRÉ-COEUR VANAF BOVEN 

basiliek sacre-coeur

Wat veel mensen niet weten, is dat je de Sacré-Coeur ook kunt beklimmen. En dan bedoel ik niet letterlijk beklimmen, maar de trap nemen naar de koepel en in het puntje van de basiliek rondlopen. Op de Eiffeltoren na is dit het hoogste uitkijkpunt van Parijs en heb je een nog gaver uitzicht. 

Maar hier kom je uiteraard niet zomaar! Hiervoor moet je namelijk maar liefst 292 traptreden op. Je komt hier door links van de Basiliek de trap af te gaan waarna je aan de rechterkant een ingang hebt met een loketje. Voor € 7,00 per persoon kan je starten aan de klim. Tot 16 jaar betaal je € 4,00. Houd er rekening mee dat het een hoop traptreden zijn en ook het gangetje erg smal is. Mocht je last hebben van claustrofobie of slecht ter been zijn, raad ik het je niet aan. Maar mocht je hier geen last van hebben, moet je dit zeker doen! 

Na een hoop traptreden kom je op een middenstuk waarbij je weer een stukje op het dak loopt van de Basiliek, daarna heb je nog een aantal traptreden totdat je in de koepel bent. Hier kan je een heel stuk rond lopen door de koepel en Parijs weer vanuit een andere hoek bekijken! 

HOE KOM JE BIJ DE SACRÉ-COEUR IN PARIJS? 

De metro is super handig en easy te gebruiken in Parijs! Zo ook om je te brengen naar de wijk Montmartre. Om bij de Sacré-Coeur te komen zijn er twee haltes om er te komen. Namelijk halte Anvers (lijn 2) en halte Abbesses (lijn 12). Wanneer je de metro uit komt zijn er hier en daar wat bordjes waar de Sacré-Coeur te vinden is. De eerste keer volgden wij die bordjes en kwamen we aan de voorkant uit waarbij je de trappen kan nemen naar de Basiliek. Dit is al een gaaf uitzicht vind ik! 

De tweede keer volgden wij Google maps waarbij we eigenlijk rechtstreeks naar de Basiliek werden gestuurd. Hierdoor liepen we over het Place tu Tertre en kwamen we zo aan de linkerkant van de Basiliek aan. 

TIPadVera: In dezelfde wijk, vlakbij het metrostation Abbesses is de ‘La mur de Je t’aime’ te vinden. Dit is een grote, blauwe muur waarbij er in 250 verschillende talen ‘ik hou van jou’ geschreven staat. In het Nederlands staat er ‘Ek het jou lief’. Voor al onze tortelduifjes is het een geliefde spot voor een foto. 

Bereid je in ieder geval voor op flinke hoogteverschillen, dus reken er maar op dat je veel traptreden gaat lopen. Ook wanner je onderaan de Basiliek aan komt is het maar liefst 222 trappen om te beklimmen. Daarnaast is het mogelijk om een kabelbaan te pakken, deze is aan de linkerkant te vinden. 

Ga jij de Basiliek de Sacré-Coeur beklimmen? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.