De leukste bezienswaardigheden in Brussel + wandelroute

koninklijk paleis brussel

Wil jij graag een weekendje ertussenuit, maar tegelijkertijd niet te veel reistijd kwijt zijn? Wat dacht je van de stad Brussel! Tijdens mijn weekendje weg in België, koos ik voor deze gave stad. Het fijne aan deze Belgische hoofdstad is dat de meeste bezienswaardigheden in Brussel gewoon op loopafstand van elkaar af liggen. Hierdoor hoef je niet constant met de metro van plek naar plek te reizen en zie je nóg meer van de stad.  

In dit artikel zet ik de leukste bezienswaardigheden in Brussel voor je op een rijtje en vind je de ideale wandelroute! 

LEES OOK: Een weekend in Antwerpen: 10 tips om te doen! 

HET ATOMIUM 

Het symbool van Brussel dat je vast wel herkend, het Atomium, een gigantische constructie met 9 grote bollen. Het Atomium kan je vinden in het Noorden van de stad en is één van de bekendste bezienswaardigheden in Brussel! Voor een panoramisch uitzicht op 92 meter hoogte kan je de bovenste bol bezoeken van het Atomium. Een normale entreeticket hiervoor kost € 16,95. 

Dichtstbijzijnde metrostation: Heizel (700 m), Houba-Brugmann (900 m) 

TIPadVera: Wist je dat er zelfs een restaurant zit in één van de bollen? Hoe gaaf is het om daar eens te dineren en een panoramisch uitzicht te hebben over Brussel als letterlijke hoogtepunt van je weekendje weg in België? 

manneken pis

MANNEKEN PIS

Zodra je door de stad loopt en vooral bij bijvoorbeeld chocolaterie en andere souvenirwinkels zie je het overal: beeldjes van Manneken Pis. Een typisch Brussels straatbeeldje wat je kunt vinden vlakbij de Grote Markt. Zelf had ik het beeldje groter verwacht, want met maar 55 cm hoogte is het een vrij klein standbeeld. Verder is dit één van de bekendste bezienswaardigheden in Brussel en als je toch in de buurt bent, kan je altijd even langslopen! 

Dichtstbijzijnde metrostation: Centraal station (750 m) 

DE GROTE MARKT

Zoals bijna elke grote stad wel heeft, vind je ook in Brussel de grote markt! Wat ik zo tof vind aan de grote markt is dat je volledig bent ingebouwd door grote, mooie gebouwen. Het maakt niet uit vanuit welke kant je bijvoorbeeld een foto maakt, elke hoek is super mooi! Je vindt hier verschillende terrassen waar je een speciaal biertje kunt drinken en kunt genieten van al de drukte wat er op het plein afspeelt. 

Dichtstbijzijnde metrostation: Centraal station (500 m) 

KUNSTBERG 

De Kunstberg in Brussel, dé plek waar veel locals te vinden zijn die genieten van de tuinen en verschillende horeca in de buurt. Vanaf het centraal station loop je binnen 5 minuten hier naartoe en vind je een prachtig panorama uitzicht met in de verte de toren van de grote markt! Onder andere vind je bij de Kunstberg het standbeeld van Koning Albert I, de koninklijke bibliotheek van België en meerdere musea. 

Dichtstbijzijnde metrostation: Centraal Station (240 m) 

TIPadVera: Bovenaan de eerste trappen, naast het standbeeld van Koning Albert I zit Plein Publiek BXL met terras. Heerlijk in de zon, met een mooi uitzicht is dit een perfecte plek om te borrelen. Of neem anders zelf iets te drinken mee en plof neer op de trappen!  

kunstberg brussel

KONINGSPLEIN

Loop vanuit de Kunstberg naar het Koningsplein waar je de Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk ook kan vinden. Dit gigantische gebouw is niet te missen en prachtig om te zien! Hiervoor is een bijzondere rotonde gebouwd waar ik een kleine Arc de Triomphe in Parijs vibe van kreeg. 

Dichtstbijzijnde metrostation: Centraal station (600 m) 

TIPadVera: Wandel na de trappen bij de Kunstberg via de linkerkant naar het Koningsplein. Op deze manier loop je langs de Fine Arts museum en dit gebouw is echt super mooi! 

BEZOEK MUSEA 

In Brussel zijn er ontzettend veel verschillende musea te vinden, dus mocht je het leuk vinden om musea te bezoeken is Brussel de perfecte stad om naar toe te gaan! Zodra je vanuit de Kunstberg rechtdoor wandelt richting het Koningsplein zie je aan de linkerkant het Instrumenten museum. Dit is ook al een gaaf gebouw om te zien! 

ONTDEK DE STREET ART IN DE STAD

Brussel staat ook bekend om de prachtige street art wat je bijna letterlijk op elk gebouw kunt vinden. Van de smurfen tot aan Kuifje en andere bekende stripfiguren, kijk om je heen en je vindt ze waarschijnlijk vanzelf. Via deze website, die ik vond op het internet, heb je gelijk een overzicht van alle street art in Brussel!

KONINKLIJK PALEIS IN BRUSSEL

Zodra je vanuit het Koningsplein bij de rotonde de weg naar links pakt vind je gelijk aan de rechterkant het Koninklijk Paleis van Brussel. Dit paleis wordt nog steeds gebruikt als werkpaleis door de koning en daarnaast voor Koninklijke recepties, feesten en andere plechtigheden. De koning woont niet in dit paleis, maar in het Kasteel van Laken wat iets buiten de stad ligt. Wil je een kijkje nemen in het Koninklijk Paleis? Plan dan je weekendje weg in België in de zomer. Dan openen de deuren van het Paleis voor een paar weken! 

Dichtstbijzijnde metrostation: Centraal station (600 m) 

LEES OOK: Het Koninklijk Paleis in Madrid + tips 

koninklijk paleis brussel

TIPadVera: Elk voorjaar (circa april/mei) zijn de Koninklijke serres van Laken voor drie weken geopend voor publiek. Dit stond bij ons op de planning, maar helaas was de data gewijzigd waardoor wij precies een week daarna in Brussel waren. Maar aan de foto’s te zien, is dit zeker een bezoek waard als je in de buurt bent! 

HET JUBELPARK MET TRIOMFBOOG

Persoonlijk vind ik dit de mooiste plek van Brussel: het Jubelpark. Naast dat het een heerlijk groot park is waar je veel locals kunt vinden die met mooi weer heerlijk chillen in het park, vind je hier ook de Triomfboog. Deze Triomfboog is enorm en ontzettend gaaf om te zien. Ook zag ik hier mensen bovenop staan, dat lijkt mij dus vooral tof om te doen! Daarnaast vind je aan beide kanten van de drie bogen verschillende musea. 

Dichtstbijzijnde metrostation: Schuman (220 m), Montgomery (750 m) 

jubelpark

WANDELROUTE DOOR BRUSSEL

Aangezien de meeste bezienswaardigheden in Brussel goed te wandelen zijn, heb ik zelf via Google Maps een wandelroute samengesteld waarvan ik denk dat deze het handigst is! 

Deze kan je hier vinden en brengt je langs de Grote markt, Manneken Pis, de Kunstberg, het Koningsplein, het Koninklijk Paleis, door het Warandepark naar het Jubelpark met de Triomfboog. In totaal is de wandelroute 4,2 km.  

VERVOER

Kom je vanaf het vliegveld in Brussel aan? Vanaf hier is het heel makkelijk om de auto te pakken waarbij je in 25 minuten in het centrum staat. Daarnaast is het uiteraard ook mogelijk om met het openbaar vervoer richting het centrum te nemen, dit duurt een kleine 20 minuten. 

MET DE AUTO NAAR BRUSSEL

Vanaf Utrecht sta je in een ruime 2 uur met de auto in Brussel. Houd er wel rekening dat het druk kan zijn op de weg en dit kan uitlopen! Bij de meeste bezienswaardigheden in Brussel zijn er meerdere parkeerplaatsen in de buurt om dichtbij je auto te parkeren. Zelf vind ik het vreselijk om in de stad te rijden en daarnaast betaal je op zulke plekken ook nog eens de hoofdprijs. Zo koos ik ervoor om gebruik te maken van de P + R Ceria Coovi. Deze Park + Ride heeft maar liefst 1300 parkeerplekken en met de metro (lijn 5) sta je in 18 minuten op het centraal station, ideaal! 

MET DE TREIN NAAR BRUSSEL

Ga jij liever met de trein naar Brussel? Vanaf verschillende steden in Nederland is het mogelijk om op de trein te stappen. Vanaf Amsterdam duurt dit bijvoorbeeld bijna 3 uur, daarbij is het ook mogelijk om vanaf Breda naar Brussel te reizen. Hier is de reistijd ongeveer 1,5 uur.

TIPadVera: Vanaf Brussel is het ook heel makkelijk om de trein door te pakken naar Parijs. Deze trein brengt je namelijk in minder dan 1,5 uur in het centrum van deze geweldige wereldstad! Heb jij dus tijd over om nog een stedentrip aan je weekendje in België toe te voegen? In dit artikel lees je de fijnste tips voor Parijs on a budget. 

bezienswaardigheden Brussel

DE METRO IN BRUSSEL

Een makkelijk systeem, hoe de metro ook moet zijn! Download van tevoren de app STIB-MIVB, dit is de handige app voor de metro in Brussel. De app gebruikt jouw locatie en je vult eenvoudig de eindbestemming in. Op deze manier berekent de app precies jouw ideale route en dichtstbijzijnde metrostation waar je op kunt stappen. Een enkeltje kost € 2,40, uiteraard is het ook mogelijk om een dagkaart te nemen, dit kost € 8,-. 

Dus als je op zoek bent naar een leuk weekendje weg vlakbij huis, ben je in Brussel zeker aan het juiste adres! Een zeer plezante stad, zoals ze het daar zouden zeggen!  

Wanneer ga jij de wandelroute langs de leukste bezienswaardigheden in Brussel doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *