Het Koninklijk Paleis in Madrid + tips

Koninklijk Paleis

Ben je van plan om binnenkort Madrid in hartje Spanje te bezoeken voor een leuke stedentrip? Dan is dit gigantische, witte gebouw in het centrum van de stad niet te missen. Met een oppervlakte van 135.000 vierkante meter en maar liefst 3418 kamers verdeelt over 4 vleugels is dit paleis het grootste Koninklijke Paleis ter wereld. De koning van Spanje, Felipe VI woont hier echter niet, maar in een ander Paleis net buiten Madrid. Dit Koninklijk Paleis in Madrid is namelijk zijn werkpaleis en open voor bezoek!  

BEZOEK HET KONINKLIJK PALEIS IN MADRID 

Het gebouw zelf is al een bezienswaardigheid op zichzelf, maar het is natuurlijk veel leuker als je ook daadwerkelijk binnen gaat kijken in het Koninklijk Paleis. Van oktober tot en met maart is het Paleis dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 en in de zomermaanden tot 20:00. Het is mogelijk om een audiotour of gids te huren om meer te weten te komen over het Paleis. Zo’n tour duurt ongeveer 2 uurtjes. Wij hebben dit niet gedaan en hebben zelf vooral lekker rondgelopen en een hoop kamers bekeken. In elke kamer kijk je je ogen uit met de prachtige kroonluchters, plafonds, kunst, beelden en aankleding. 

Koninklijk Paleis Madrid

ENTREE  

Het is eventueel mogelijk om van tevoren alvast een ticket te kopen voor het Koninklijk Paleis, op deze manier kan je de rij skippen zodat je sneller naar binnen kan. Wij kochten onze ticket ter plekke en hebben ongeveer 20 minuten in de rij moeten wachten, dus dat viel ons ontzettend mee. Maar wil je er zeker van zijn dat je snel naar binnen kunt, raad ik je aan om van tevoren een ticket te reserveren. 

De entreeprijs voor een volwassene is € 16,- per persoon. Mocht je een studentenpas hebben (tot 25 jaar), neem deze dan vooral mee. Hiermee krijg je namelijk korting op de entreeprijs en kost een kaartje nog maar € 7,50. Daarnaast betalen kinderen tot en met 16 jaar en 65-plussers ook deze prijs van € 7,50. Kinderen jonger dan 5 jaar mogen gratis naar binnen. Bewaar je ticket goed wanneer je langs de entree bent, want deze heb je later nog een paar keer nodig om te laten scannen bij bepaalde ruimtes van het Koninklijk Paleis. 

TIPadVera: Op 18 mei, Internationale Museumdag is het Koninklijk Paleis van Madrid gratis te bezoeken. Daarnaast is ook van maandag tot en met donderdag in de laatste twee uur voor sluitingstijd de entree gratis. Houd er wel rekening mee dat de rij ENORM rond die tijd is (en binnen dus ook druk) en je op deze manier nog maar weinig tijd hebt om een rondje door het hele gebouw te lopen. Persoonlijk vond ik het de moeite waard om de normale entreeprijs te betalen en op deze manier het Koninklijk Paleis te ontdekken.

In dit artikel vertel ik je 8 van mijn favoriete food hotspots in Madrid

HOE KOM JE ER? 

Aangezien alle bezienswaardigheden in Madrid niet per se super ver van elkaar liggen, is het mogelijk om te wandelen naar het Koninklijk Paleis. Mocht je dat toch te ver vinden, is het ook mogelijk om de metro te nemen. De beste halte is daarbij Ópera, waarna het nog ongeveer 5 minuutjes wandelen is.  

TIPadVera: Download de app Metro Madrid op je telefoon. Via deze app kan je heel makkelijk via je locatie het dichtstbijzijnde metrostation invullen en het gewenste eindstation. Op deze manier zie je meteen welke metrolijn je moet pakken met eventuele overstapplaatsen naar je bestemming en hoelang je hiervoor onderweg bent. 

Op zoek naar meer hotspots in Madrid? Deze kan je vinden in dit artikel!

Koninklijk Paleis Madrid

Mijn trip naar Madrid was in december 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *