De beste tips voor gratis vakantiedagen: vakantiedagen slim inzetten

Iedereen die mij goed kent weet dat ik graag vooruit plan als het om vakanties of tripjes gaat. Ben ik nog niet eens op de bestemming van mijn ene trip, zit ik al in mijn hoofd met een volgende! Er gaat tegenwoordig geen vakantiedag meer voorbij zonder dat deze in het buitenland wordt benut. Met maar 25 vakantiedagen op een jaar kan dat soms lastig zijn en heeft dat af en toe wel wat creativiteit nodig. Komt de gedachte bij jou ook vaak voorbij dat je geen verre reis kan maken in verband met je (fulltime) baan? Ik zet mijn beste tips voor gratis vakantiedagen voor je op een rijtje!

JANUARI – FEBRUARI – MAART

Nog even doorzetten! Deze maanden hebben geen gratis vrije dagen die benut kunnen worden, maar bereid je voor! In deze drie maanden heb je genoeg tijd om andere blogs af te struinen voor de mooiste plekken of leukste food hotspots op jouw bestemming.

APRIL

Nu gaat het echte werk beginnen en kunnen de tips voor gratis vakantiedagen ingezet worden, let’s go! Pasen valt in 2023 in het weekend van 7-8-9 april. Iedereen heeft op maandag 10 april een vrije dag in verband met Tweede Paasdag en als je geluk hebt ben je zelfs de vrijdag ervoor ook vrij. Een perfect weekend voor een stedentrip! Door één dag op te nemen, bijvoorbeeld donderdag 6 april of dinsdag 11 april, kan jij genieten van een leuk weekendje weg in het buitenland.

TIPadVera: Probeer vluchten te vinden die pas ’s avonds gaan. Deze dag kan je nog werken en je bent vervolgens een extra volle dag op je bestemming. Daarnaast zijn deze vluchten vaak zelfs nog goedkoper, win-win dus!

Daarnaast valt dit jaar Koningsdag op een donderdag. Neem 1 dagje op (28 april) en je hebt weer een stedentrip te pakken. Of pak het groter aan, zoals ik doe! Al drie jaar lang wil ik graag mijn trip naar Singapore en Bali nog een keer maken die ik door Corona heb moeten cancelen. Na veel zoeken, plannen, passen en meten kies ik ervoor om dit jaar op Koningsdag in het vliegtuig te stappen en richting Azië te reizen. Ik mis dan alleen Koningsdag.. Achja ons Willem kan vast wel een jaartje zijn verjaardag vieren zonder mij ;).

MEI

Eén van de leukste maanden van het jaar, want ook in deze maanden heb je maar liefst twee, of misschien wel drie gratis dagen te pakken. Dit jaar valt 5 mei (Bevrijdingsdag) namelijk op een vrijdag! Helaas is niet iedereen standaard vrij op deze dag, maar mocht je geluk hebben, zou je ook deze dag praktisch in kunnen zetten door hem te koppelen met Koningsdag om vervolgens 5 dagen op te nemen en te kunnen genieten van 1,5 week vakantie!

Zelf trek ik vanaf Koningsdag mijn vakantie door naar Hemelvaartsdag die in 2023 valt op 18 mei. Door vanaf donderdag 27 april 15 vakantiedagen op te nemen tot en met vrijdag 19 mei heb ik vervolgens 3,5 week vrij! Die extra twee dagen kan je bij een lange reis goed gebruiken voor je reistijd en om bij te komen van je jetlag.

En dan is de maand mei nog niet voorbij, want er is nog meer prijs! Het weekend na Hemelvaart is het alweer Pinksterweekend waarbij je op maandag 29 mei ook weer een lang weekend kan meepakken. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om Hemelvaart en Pinksteren met elkaar te koppelen en op deze manier een langere reis te maken. Ik heb bewust gekozen om voor 2023 Koningsdag met Hemelvaartsdag te koppelen in plaats van Hemelvaart met Pinksteren. Dit aangezien Pinksteren altijd vrij is op maandag en ik op deze manier na mijn lange reis lekker kan genieten van een lang weekend zonder nog een extra dag op te moeten nemen.

LEES OOK: Paradijselijk eilandhoppen vanuit Krabi, Thailand

JUNI TOT EN MET NOVEMBER

Helaas gelden de tips voor gratis vakantiedagen niet in deze maanden. Maar dat hoeft geen groot probleem te zijn. De warme zomermaanden zijn op vele plekken juist stikdruk in het hoogseizoen en vaak zijn ze zelfs te warm om überhaupt te bezoeken! Doe het lekker rustig aan en geniet van je tijd of pak ergens nog een paar dagen of een weekje vrij. Je hebt immers nog wat vrije dagen over, hier lees je straks meer over!

TIPadVera: Zoek niet altijd alleen op de ideale vluchten voor jouw bestemming, maar zoek op ideale vluchten in het algemeen en laat je verrassen! Misschien kom je op deze manier op plekken die je van tevoren nooit had verwacht te bezoeken.

DECEMBER

Deze maand vliegt altijd voorbij en voor je het weet zit je alweer aan de lange tafel met familie of vrienden kerst te vieren. Eindelijk valt kerst na twee onhandige jaren weer beter, namelijk op een maandag en dinsdag. Dat betekent dat je nog maar drie dagen hoeft op te nemen om vervolgens een ruime week tussen kerst en oud en nieuw vrij te zijn. Ook Nieuwjaarsdag valt in 2024 namelijk op een maandag. Winning!

LEES OOK: De leukste cadeautips voor de reiziger

TIPadVera: Er zijn genoeg leuke bestemmingen waar het in de Nederlandse winter een stuk warmer is. Wij vertrokken afgelopen jaar tussen kerst en oud en nieuw last minute naar de Spaanse stad Madrid en wat een heerlijke stedentrip. Stralend blauwe lucht en met een gemiddelde temperatuur van 15 graden en een verwarmende zon was dit heerlijk vertoeven. Neem je winterjas wel mee voor ’s avonds, dan kan het behoorlijk afkoelen!

EN NU…

Dus, nu even tellen! Je start met 25 vakantiedagen voor 2023. Mocht je met Pasen een stedentrip doen (1 dag), een langere reis maken in april/mei van 3,5 week (15 dagen) en een volle week vrij pakken tussen kerst en oud en nieuw (3 dagen) ben je slechts 19 dagen kwijt. Dat betekent dat je nog 6 dagen over hebt om ergens nog een stedentrip (of meerdere) te maken of een weekje ertussenuit te piepen. Klinkt niet verkeerd toch?!

Dit waren mijn beste tips voor gratis vakantiedagen. Het blijft soms even puzzelen, maar dan hedde ook wa!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *