Reisfotografie, systeemcamera of spiegelreflexcamera? 

systeemcamera

Je kan mij niet blijer maken dan met vakanties en tripjes naar leuke, nieuwe bestemmingen. En waar ik dan vooral van geniet is het maken van foto’s om de mooie herinneringen vast te leggen! Al van jongs af aan ga ik altijd tijdens een vakantie met mijn vader op pad om foto’s te maken voor de jaarlijkse fotoboeken. Zo is ook mijn liefde voor fotograferen geboren (maar dan als hobby hoor 😉)! Tijdens mijn eerste, grotere trip naar Azië mocht ik dan ook de spiegelreflexcamera van mijn vader meenemen. En wat was ik daar blij mee! Zelf was ik toentertijd namelijk nog in dubio wat voor camera ik graag wilde kopen. Want wat is nou handig om mee te nemen voor op reis?

Ik twijfelde enorm, een systeemcamera of spiegelreflexcamera, of een action camera waarmee ik ook onderwaterfoto’s en filmpjes kon maken. De action camera, oftewel go pro, viel als eerste af! Naast dat ik deze mocht lenen van mijn broer, wilde ik daarnaast graag goede kwaliteit foto’s wat je toch eerder hebt bij een systeemcamera of spiegelreflex. Maar welke kan je nou het beste kiezen? 

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN SYSTEEM- EN SPIEGELREFLEXCAMERA 

Het grootste verschil tussen de twee camera’s is dat een spiegelreflexcamera een spiegelsysteem heeft, op deze manier kijk je door de lens van de camera naar wat je graag wilt fotograferen. Bij een systeemcamera kijk je op het digitale scherm naar wat je fotografeert. Ook heeft een spiegelreflexcamera een optische zoeker zonder vertraging, waarbij een systeemcamera juist een digitale zoeker heeft. Daarnaast is een systeemcamera over het algemeen wat compacter en zijn de body’s ervan lichter van gewicht. Dit is voor mij de voornaamste reden om voor een systeemcamera te kiezen.

LEES OOK: 7x beste Instagram plekken Vietnam 

MIJN ERVARING 

Tijdens mijn eerst reis mocht ik dus de spiegelreflexcamera van mijn vader meenemen, deze maakte prachtige foto’s. Zeker met portretfoto’s waarbij de achtergrond waziger wordt vind ik super mooi. Maar dit ligt er natuurlijk ook aan welke objectieven je hiervoor gebruikt. Over het algemeen verschillen de twee type camera’s qua beeldkwaliteit namelijk bijna niets. Hieronder zie je een aantal foto’s met de spiegelreflexcamera zodat je ziet wat ik bedoel. 

Ten Thousand Buddhas Monastery, Hong Kong
Port Barton, Filipijnen

Ondanks dat ik de foto’s super vond, koos ik er toch voor om voor mijn tweede verdere reis een kleinere systeemcamera te kopen van Sony, de A6000. Ik merkte dat ik het vrij onhandig vond om telkens met zo’n grote camera rond te lopen. Het fijne aan mijn systeemcamera vind ik dus de compactheid, deze is makkelijk en licht om mee te nemen op reis. Daarnaast is het een vlogcamera, al vlog ik niet 😉. Maar het is wel erg handig om het schermpje om te kunnen klappen voor bijvoorbeeld een selfie of foto via de zelfontspanner. Hieronder een aantal foto’s met mijn systeemcamera. 

Railay Beach, Thailand
Monaco

Zelf ben ik nog steeds super blij met mijn compacte systeemcamera. Al vind ik de foto’s met de spiegelreflexcamera misschien toch iets mooier, dan kies ik toch voor praktisch en voor een compacte camera voor mijn reisfotografie. Naast dat ik de camera graag meeneem tijdens een trip, ligt deze als ik thuis ben namelijk weg te stoffen in mijn kast. Dus aangezien mijn doel voor fotograferen puur hobby is, kies ik voor wat ik het fijnste vind en dat is klein en handig voor onderweg. Hopelijk heb ik je kunnen inspireren en helpen met het kiezen van de juiste camera voor jou!

Ik ben benieuwd, welke camera gebruik jij het liefst? 

Deze blog is puur geschreven vanuit mijn ervaring en in samenwerking met Foto de Vakman. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *