Verborgen parel, het Zakrzówek meer in Krakau

Toen ik twee jaar geleden last minute naar Krakau ging, was ik op zoek naar leuke dingen om onze 4-daagse citytrip in Krakau mee te vullen. Naast het indrukwekkende Auschwitz, kunstmuseum MOCAK, koninklijk kasteel van Wawel en nog wat leuke bezienswaardigheden kwam ik via Instagram (ofcourse) het Zakrzówek meer in Krakau tegen. Daarnaast had ik 3 op reis in Krakau gekeken waar ook deze gave plek werd uitgelicht en ik was verkocht. Hier wilde ik wel even graag een kijkje nemen!

HET ZAKRZÓWEK MEER

Het Zakrzówek meer ligt net iets buiten Krakau op zo’n 20 minuten van het centrum vandaan. Met het blauwe, bijna groene, heldere water en de gebergtes eromheen was ik zwaar verbaasd dat deze verborgen parel zo dicht bij de stad lag. Vroeger was deze plek een groeve waar kalksteen werd gewonnen, maar doordat de mijnwerkers te diep groeven liep het vol met helder en tropisch uitziend water. En zeg nou zelf? Toch bijna niet te geloven dat deze mooie plek zo dicht bij het bruisende centrum van Krakau ligt?

Eigenlijk is het verboden om in het meer te zwemmen en mag je alleen buiten het hek rond lopen. Maar veel inwoners van Krakau hebben hier maling aan en klimmen door de gaten van het hek om toch dichterbij te komen. Ook wij klommen door het hek, en wauw! Wat een uitzicht! Toen wij er waren was het nog veel te koud om hier ook echt een duik te nemen, maar ik kan mij wel voorstellen dat dit op een warme zomerdag heerlijk moet zijn.

Beeld je even in: barbecue, wat vrienden, zonnetje op je gezicht en deze prachtige plek! Voor de exchange studenten van het Erasmus die ik daar heb ontmoet was dit een wekelijks uitje! Jaloers!

HOE KOM JE BIJ HET ZAKRZÓWEK MEER?

Er is eigenlijk niet echt een duidelijke uitleg om hier te komen. Wij kozen ervoor om een tram te pakken naar Kapelanka (lijn 18 of 73) en vanaf hier te lopen. Google Maps is je beste vriend, dus zet deze vooral aan vanaf dit punt. Vervolgens loop je door een woonwijk waarna je steeds meer bos gaat zien. Vanaf hier volg je eigenlijk gewoon een pad en ga je op zoek naar een stuk waar het hek kapot is om doorheen te kruipen. Vanaf hier kan je zelf kijken waar je naar toe wilt.

TIPadVera: Een tijdje terug vond ik in Maastricht zo’n zelfde soort meer, ook een groeve waar kalksteen wordt gewonnen. Met het heldere water kreeg ik hier dezelfde vibe als het Zakrzówek meer in Krakau. Benieuwd naar deze plek in Maastricht?

LEES OOK: ENCI-groeve in Maastricht

Krakau, voor mij een stad waar ik met een super goed gevoel op terugkijk. Gezellige kroegen voor jong en oud, veel bezienswaardigheden en een perfecte stad voor een leuke citytrip!

BEN JIJ AL EENS IN KRAKAU GEWEEST?

ZAKRZÓWEK MEER?

Meer weten over Polen? Bekijk eens mooie plekken op aarde en laat je inspireren!

Mijn trip naar Krakau was in mei 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *