GLOW Eindhoven 2021, mijn favorieten

Waar ik vorige week al vertelde over het Pulse Light festival in Hong Kong, vertel ik je nu graag over GLOW Eindhoven waar ik afgelopen week ben geweest. Ieder jaar is namelijk het lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven te vinden waarbij de hele stad verlicht is met de mooiste lichtkunst. Ook dit jaar! En ondanks dat het anders is dan voorgaande jaren in verband met Corona, is er ook dit jaar weer genoeg te zien en te beleven.  

LEES OOK: Pulse Light festival in Hong Kong

GLOW EINDHOVEN

Voor dit jaar zijn er de nodige coronamaatregelen getroffen om het lichtkunstfestival door te laten gaan en is GLOW net iets anders dan voorheen. Waar je andere jaren een soort tour kon lopen door de hele stad en op deze manier van lichtkunstwerk naar lichtkunstwerk werd gestuurd, zijn er nu drie grote plekken in de stad Eindhoven waar je verschillende lichtkunstwerken kunt bewonderen. Naast de drie grotere plekken, zijn er ook nog drie wat kleinere plekken te vinden die overigens wel wat verder uit de stad liggen. Ik vertel je graag over een aantal lichtkunstwerken bij de drie grotere plekken waar ik ben geweest. 

BINNEN- EN BUITEN PLEKKEN

Doordat er met GLOW ook aan de coronamaatregelen gedacht moet worden. Is het voor de meeste lichtkunstwerken wel nodig om je coronapas en ID kaart te laten zien. Het is ook mogelijk om van tevoren een blauw bandje te halen bij de verschillende loketjes. Op deze manier hoef je maar één keer je coronapas te laten zien en kan je vervolgens bij het showen van je blauwe bandje naar binnen. Wij zijn verder niet echt op binnen locaties bij lichtkunstwerken wezen kijken en zijn eigenlijk alleen buiten gebleven. Ook voor de grotere lichtkunstwerken is het nodig om je coronapas te laten zien voordat je dichterbij mag komen voorbij de hekken. Houd deze dus bij de hand! 

Porte Celesti

CENTRUM

Het centrum van Eindhoven hangt al vol met gezellige kerstverlichting en door de stad heen staan er maar liefst 25 prachtige poorten Porte Celesti. Maar mijn persoonlijke favoriet was de Domusdela bij de grote kerk. Hierbij projecteert de kunstenaar Yann Nguema lichten en lasers op de grote kerk waardoor dit een bijzondere illusie geeft. De show duurt een paar minuten en elke plek op de kerk wordt perfect benut en past in de illusie, erg gaaf om te zien! De Domusdela is te vinden aan de Kanaalstraat 4. Aan de linkerkant van de kerk is het mogelijk om naar binnen te gaan bij de wensfabriek, hier is het kan je even de drukte te ontsnappen en een kaarsje aansteken voor € 2,00 de opbrengst hiervan gaat naar het goede doel. 

STRIJP-S

Wanneer je dichter bij het ketelhuisplein komt, is daar eerst Ping de bewonderen. Dit kunstwerk is in de vorm van een draak en door gebruik van het licht kreeg ik een soort achtbaan vibe. Wat ook zeker een favoriet van mij is, Footprint. Deze is te vinden op het ketelhuisplein en eerlijk gezegd ook niet te missen, deze is namelijk maar liefst 5 hectare groot! Over het hele plein en de gebouwen eromheen is een gigantische bloemenprint geprojecteerd. Beeld je in, dat je hier in zo’n gebouw woont en een week lang dit uitzicht hebt!  

TU/e 

De laatste grote plek waar meerdere lichtkunstwerken te zien zijn is bij de campus van TU/e. Hier is onder andere de GEM-Stage, Bouncing ideas, Oog van atlas, The Ballroom, Cycle of light, Cage of Thoughts en Growth te vinden. Mijn favorieten hiervan waren The Ballroom, Cage of thoughts en Growth, omdat deze interactief waren. The ballroom was sowieso ontzettend gezellig, mensen zijn aan het dansen, springen en rennen over de ‘dansvloer’ waarbij de grote gekleurde lampen de bewegingen ging volgen. Als je geluk had, kon je dus dansen met een grote gekleurde lamp op jou gericht die je met elke beweging volgde! Het doel van dit lichtkunstwerk is om weer een gevoel van verbondenheid met alle bezoekers te krijgen, na de gekke afgelopen 2 jaar. En dit gevoel kreeg ik zeker! 

En als laatste Growth. dit lichtkunstwerk is interactief en dat heb je in eerste instantie niet door. In het kunstwerk zijn er verschillende punten waar je kunt staan, wanneer je met drie mensen verdeeld over het hele kunstwerk op de juiste afstand van het lichtkunstwerk af staat ontstaan er op drie plekken paarse lichten en komt er een soort lichtshow door alle kubussen van het lichtkunstwerk met muziek. Erg gaaf gemaakt!

Footprint
Growth

HOE KOM JE ER? 

Wij pakten de auto naar Eindhoven en reserveerden van tevoren alvast een plek in de parkeergarage zodat we zeker wisten dat wij een plek hadden, het kan namelijk erg druk zijn! Daarnaast is het ook erg makkelijk om met het openbaar vervoer te komen. Vanaf het centraal station in Eindhoven loop je namelijk zo het centrum in wat prachtig verlicht is. Het is ook mogelijk om bij het station Strijp-S uit te stappen. Ook hier zijn namelijk genoeg plekken te bezoeken.

TIPadVera: Omdat bijvoorbeeld de TU/e en Strijp-S vrij ver uit elkaar liggen, pakten wij een GO sharing scooter. Op deze manier is het veel makkelijker om je te verplaatsen door de stad. Kleed je wel goed warm aan, het is enorm koud en zeker op de scooter vriezen je handen er zowat af! 

Ik moet eerlijk zeggen dat ik er iets meer van had verwacht, maar dat kwam denk ik meer omdat het allemaal erg ver uit elkaar ligt en met die kou, is het niet heel lekker om een half uur lang te lopen van de ene plek naar de andere plek. Maar al met al, een leuke avond om ook eens lekker buiten te zijn en de lichtkunstwerken te bewonderen. Volgend jaar ben ik er ook weer zeker bij! GLOW is nog te bezoeken tot komende zaterdag 13 november, dus heb je nog geen plannen? Dan weet je wat je te doen staat! 

Ben jij al eens bij GLOW Eindhoven geweest? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *