Wandelroute Rome: alle hotspots in twee dagen

Wandelroute in Rome

Rome, de stad die al voor een langere tijd op mijn bucketlist stond voor een stedentrip. Met een rijke geschiedenis, de mooiste gebouwen en de heerlijke Italiaanse cultuur is dit een perfecte bestemming voor een gezellig weekendje weg! Rome is een echte wandelstad waarbij de meeste hotspots op kleine afstanden van elkaar te vinden zijn. Daarom zet ik de hotspots voor je op een rijtje met een handige wandelroute in Rome, zodat jij niks mist!

TIPadVera: Vergeet je beste schoenen niet in te pakken, want in 3,5 dag had ik maar liefst 55 km in de voetjes. Het blijft hard werken he, zo’n stedentrip ;).

Wandelroute Rome: alle hotspots in twee dagen

DAG 1 – HOTSPOTS IN ROME WANDELROUTE 1

Deze wandelroute in Rome start in het noorden bij de Spaanse trappen en is circa 4 kilometer lang. Uiteraard is het ook mogelijk om de wandelroute juist andersom te doen. Hierbij zou ik vooral kijken voor welk tijdslot je eventueel tickets hebt voor het Colosseum. Daarbij raad ik het je zeker aan om het allereerste tijdslot of één van de laatste tijdsloten (circa 16:00) te kiezen om deze hotspot in Rome te bezoeken.

Dichtstbijzijnde metrostation Spaanse Trappen: Spagna (140 m), Barberini (650 m)

Dichtstbijzijnde metrostation Colosseum: Colosseo (210 m)

#1 SPAANSE TRAPPEN & VILLA BORGHESE

De beroemde trappen in Rome gelegen aan het Piazza di Spagna, dat in verbinding staat met de kerk Trinità dei Monti. De trap bestaat uit 138 treden en wordt veel gebruikt als locatie voor fotoshoots en evenementen. Maar let goed op, je mag niet op de trappen gaan zitten en riskeert hier zelfs een boete mee!

Het is mogelijk om nog iets Noordelijker te trekken naar Villa Borghese. Villa Borghese is een gezellig stadspark in het hart van Rome. Met meer dan 80 hectare is dit een fijne plek om de drukte te ontvluchten en heerlijk te relaxen, wandelen, fietsen of te varen. Je vindt in het stadspark verschillende Romeinse Ruïnes en het museum Galleria Borghese. Leuk als je nog wat tijd in Rome over hebt!

LEES OOK: Rome tips – Alles wat je moet weten voordat je vertrekt!

#2 TREVI FONTEIN

In een kleine 10 minuutjes wandel je van de Spaanse trappen naar de bekende Trevi Fontein. Op welk tijdstip je ook hier bent, reken er maar op dat je niet de enige bent! Deze beroemde fontein is één van de grootste fonteinen ter wereld en daarbij ook gelijk één van de bekendste hotspots in Rome en ik snap zeker waarom! Het is een bijzonder zicht zo midden in de stad en een bezienswaardigheid die je moet hebben gezien in Rome.

Gooi een muntje over je linkerschouder en jij keert zeker nog eens terug naar Rome! Wanneer je twee muntjes gooit, vind jij je grote liefde en bij drie muntjes ga je zelfs trouwen. Je snapt natuurlijk wel dat ik er een volledige emmer in heb gegooid ;). 

TIPadVera: Elke week wordt op maandag, woensdag en vrijdag de Trevi Fontein geleegd in de ochtend. Probeer deze ochtenden dus zeker te ontwijken voor het mooiste zicht op de fontein.

#3 PANTHEON

Door met de Rome wandelroute naar het Pantheon, één van de best bewaarde gebouwen van Rome en inmiddels al 2000 jaar oud. Het gebouw is gratis te bezoeken en als je het mij vraagt de moeite waard om een kijkje binnen te nemen. Wist je dat het enige licht dat hier binnenkomt via de gigantische opening in het dak gaat?

TIPadVera: Laat je niet afschrikken door een grote rij, je mag telkens met grote groepen naar binnen waardoor het vrij vlot gaat!

#4 PIAZZA NAVONA

Vanaf het Pantheon sta je in nog geen 5 minuten op een ander iconisch plein in Rome, namelijk Piazza Navona. Dit plein is oorspronkelijk gebouwd als een atletiekstadion en is tegenwoordig een gezellig plein met tal van cafés en restaurants! Daarnaast vind je op Piazza Navona ook een gigantische fontein met vier riviergoden.

#5 MONUMENT VAN VICTOR EMANUEL II

Blijkbaar ‘haat’ de local bevolking van Rome dit monument, maar ik moet zeggen dat ik het mega indrukwekkend vond! Het monument van Victor Emanuel II is ter ere van de allereerste koning van Italië gebouwd en ligt in het centrum bij Piazza Venezia. Het monument beschikt ook over een museum waar je meer te weten komt over de geschiedenis van Italië. Je kunt het monument gratis betreden en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het centrum van Rome. Wil je nog verder de hoogte in? Aan de achterkant kan je voor 16 euro de lift pakken om naar het dak te gaan. 

#6 FORUM ROMANUM

Richting het Colosseum vind je Forum Romanum. Bij de ticket voor het colosseum was toegang tot Forum Romanum inbegrepen. Wij hebben hier alleen geen gebruik van gemaakt, deze ruïnes zijn namelijk ook gewoon van afstand goed te bekijken. Vandaag de dag staan er nog steeds veel overblijfselen van historische gebouwen en monumenten. 

BEKIJK HIER MIJN OVERZICHT MET STEDENTRIPS

#7 COLOSSEUM

De afsluiter van deze wandelroute in Rome op dag 1! In dit enorme amfitheater werd vroeger onder andere gladiatorgevechten, dierengevechten en andere vormen van entertainment gehouden waarbij er ruimte was voor 50.000 toeschouwers. Tegenwoordig trekt deze hotspot in Rome miljoenen bezoekers per jaar en ik snap zeker waarom! Het is een indrukwekkend, herkenbaar en historisch gebouw en naar mijn mening écht een must als je in Rome bent!

Tussen het Forum Romanum en het Colosseum heb ik nog een extra punt in Google maps toegevoegd, namelijk ‘Via del Monte Oppio’. Dit is een perfect uitzichtpunt met het beste zicht op het colosseum! 

TIPadVera: Mocht je het colosseum willen bezoeken, probeer zeker 2-3 weken van tevoren alvast tickets te boeken via de officiële website. Wij dachten met twee weken wel op tijd te zijn, maar er was al verrassend veel weg. Uiteindelijk hadden wij kaarten voor het tijdslot van 16:00 en ook dit was helemaal top!

DAG 2 – VATICAANSTAD – WANDELROUTE 2

Ready voor een nieuwe dag? Dan is het tijd voor dag 2 van deze wandelroute in Rome! Deze route bestaat uit alle hotspots in het Vaticaan, of beter gezegd Vaticaanstad. Vaticaanstad is officieel de kleinste onafhankelijke staat ter wereld en bevindt zich dus in hartje Rome. Met deze route wandel je langs alle hoogtepunten in het Vaticaan!

TIPadVera: Houd er rekening mee dat het Vaticaan museum en de Sint-Pietersbasiliek op zondag is gesloten en niet te bezoeken is. Probeer daarnaast de zaterdag te vermijden, het is dan namelijk écht ongelooflijk druk! Mocht het niet anders lukken, raad ik het je aan om al vroeg in de ochtend naar het Vaticaan te gaan.

#1 VATICAAN MUSEUM MET SIXTIJNSE KAPEL

Het Vaticaan museum is één van de grootste en meest indrukwekkende kunstmusea in de wereld en ligt binnen de muren van het Vaticaan in Rome. In het museum vind je maar liefst 70.000 kunstwerken en het bekende Sixtijnse kapel. Een indrukwekkend museum, maar helaas ook één van de drukste musea wat de magie wel weghaalt. Maar zeker een aanrader om te bezoeken!

TIPadVera: Wij kozen ervoor om tickets te boeken via deze website om op deze manier met een tourguide de lange rij te skippen. Uiteindelijk zit je niet ‘vast’ aan een tour in het Vaticaan museum, maar geeft je wel een versnelde toegang waarbij je in de ochtend de grote drukte voor kan zijn!

#2 SINT-PIETERSPLEIN

Het Sint-Pietersplein herken je vast wel van tv waarbij de paus zijn toespraken houdt tijdens Pasen en Kerst. Op dit gigantische plein is ruimte voor maar liefst 100.000 mensen, gigantisch dus!

#3 SINT-PIETERSBASILIEK

Ook al staat er misschien een lange rij, ik raad het je toch zeker aan om de binnenkant van de Sint-Pietersbasiliek te bezoeken. Het is namelijk écht een bijzonder mooi en groot gebouw! Wist je dat je ook naar het puntje van de Sint-Pietersbasiliek kunt? Grote kans dat je hier nóg een keer voor in de rij moet staan, maar mocht je dit graag willen kan je voor 8 euro (met de trap) of 10 euro (met de lift) naar boven. Uiteindelijk word je wel beloond met een prachtig uitzicht over het Sint-Pietersplein!

#4 ENGELENBURCHT

Nog een laatste hotspot in Rome: Castel Sant’Angelo oftewel Engelenburcht! Dit historische gebouw vind je aan de rivier Tiber en ligt niet ver van Piazza Navona vandaan. Het gebouw werd vroeger gebruikt als fort en kasteel, maar is tegenwoordig een museum om te bezoeken en meer te leren over de geschiedenis van het gebouw en de omgeving!

Dat waren mijn twee wandelroutes in Rome voor alle hotspots! In principe is het dus mogelijk om Rome in twee dagen uit te spelen. Daarbij is het wel druk en raad ik het je zeker om een extra dag aan jouw stedentrip in Rome toe te voegen zodat je naast de mooie bezienswaardigheden ook gewoon enorm kan genieten van de heerlijke Italiaanse cultuur! Pastaatje hier, pizzaatje daar, saluti! Benieuwd naar meer tips voor Rome? Bekijk mijn andere blogartikel hier!

One thought on “Wandelroute Rome: alle hotspots in twee dagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *