Wat te doen op Gili Trawangan + handige tips

wat te doen Gili Trawangan

Ondanks dat de Gili-eilanden niet officieel bij Bali horen, kiezen wel veel reizigers ervoor om hier tijdens een rondreis door Bali een tussenstop te maken. Net zoals ik! En wat een heerlijk eiland! De sfeer is mega relaxed, het eiland is autoloos waardoor je heerlijk op het gemakje rond kunt fietsen en op deze manier het eiland kan ontdekken. Om nog maar niet te beginnen over het kristalheldere water dat je uitnodigt een duik te nemen en vooral veel te snorkelen. Ik neem je mee in alles wat je kan doen op Gili Trawangan met mijn persoonlijke tips.

ULTIEM EILANDGEVOEL

In totaal zijn er drie Gili-eilanden waarvan Gili Trawangan het grootste eiland is. Alle eilanden liggen vlakbij het nabijgelegen Lombok, dat ook vanuit Gili T goed te zien is. Op het eiland voelt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Qua vervoer vind je namelijk alleen maar fietsen, elektrische scooters en paard en wagen. Ja, je leest het goed; paard en wagen, in 2023! Verder is het een heerlijk eiland om écht even een vakantie te nemen van je vakantie. Heerlijke restaurants, prachtige zonsondergangen en een rijke onderwaterwereld geven je het ultieme eilandgevoel.

LEES OOK: 8x leuke restaurants op Gili Trawangan

WAT TE DOEN OP GILI TRAWANGAN? IK VERTEL JE MIJN TIPS

HUUR EEN FIETS EN VERKEN HET EILAND

Wat je zeker moet doen wanneer je op Gili T bent; lekker op z’n Nederlands over het eiland fietsen! Het hoofdpad biedt de perfecte weg om een heel rondje te maken rond het eiland. Daarnaast is het ook bijzonder om meer naar het hart te fietsen van het eiland. Hier merk je ook een groot verschil, waar je aan de zee allerlei mooie resorts en restaurants vindt, is het binnenland veel verouderd, waar ook vooral de locals van het eiland wonen.

TIPadVera: Fiets naar het hoogste punt van Gili T, genaamd Hilltop viewpoint en aanschouw vanaf hier de zonsondergang.

MAAK TRADITIONELE GERECHTEN BIJ EEN KOOKLES

Zelf ben ik een groot fan van Aziatisch eten en hoe leuk is het om dan ook een kookles te volgen waarbij je traditionele Indonesische gerechten leert maken? Juist ja! Er zijn verschillende plekken op het eiland waar je een kookles kunt volgen, waaronder deze. Een toffe manier om je kookkunsten te testen, nieuwe gerechten te leren maken en ook mensen te leren kennen! 

LEES OOK: Wat te doen in Canggu + tips

SCHILDPADDEN SPOTTEN EN SNORKELEN BIJ TURTLE POINT

Eén van de redenen waardoor veel toeristen dit prachtige eiland naast Lombok bezoeken is de kans op het spotten van schildpadden! En die zitten er volop! De grootste kans om ze te vinden is bij, de naam zegt het al, Turtle Point. Een groot voordeel is dat je niet ver de zee in hoeft om de schildpadden te spotten, zo vond ik er al een na maar een minuutje of 10 zwemmen. Maar wees alsjeblieft ook lief voor de schildpadden, raak ze dus niet aan en blijf op een gepaste afstand

TIPadVera: Wij ploften rondom Turtle Point neer bij één van de ligbedjes waar we ook eten en drinken konden bestellen. Hier was ook heel goedkoop een snorkel te leen, ideaal!

DE ZONSONDERGANG BEKIJKEN BIJ PINK COCO 

Wij verbleven toevallig bij dit fantastische, volledige roze hotel en kwamen erachter dat dit dus ook een erg geliefde plek is op het eiland. Recht tegenover het hotel is een groot deel van het strand bedekt met tientallen roze zitzakken waar het elke dag rond zonsondergang volledig vol loopt. En dat snap ik! Er hangt een gezellige sfeer, er is een dj aanwezig die zorgt voor wat gezellige muziek en er is geregeld een fireshow; dé ideale plek dus om een drankje te doen en te genieten van de zonsondergang. Een grote aanrader! 

TIPadVera: Ben je met vriendinnen op Gili Trawangan en zijn jullie nog op zoek naar een leuke accommodatie? Kijk eens of er nog plek is bij Pink Coco! Heel het hotel, alle kamers, de muren, de zitzakken buiten en nog veel meer; alles is roze! Dat is toch fantastisch?

EILANDHOPPEN LANGS DE GILI-EILANDEN

Wat veel mensen doen tijdens een bezoek aan Gili Trawangan is eilandhoppen langs de andere eilanden! Naast Gili Trawangan liggen namelijk ook nog de kleinere eilanden Gili Meno en Gili Air! De meeste boottours starten bij Turtle point, dus als je daar nog niet eerder bent geweest, is het ook op deze manier mogelijk. Na een korte stop in het water ga je de zee op met z’n allen naar Gili Meno waar je ook weer het water in kan om te snorkelen.

Snorkelen bij de standbeelden van Gili Meno 

Vlakbij het eiland Gili Meno is een groot standbeeld geplaatst als een kunstmatig rif. Het doel hiervan is dat er koraal gaat groeien waardoor er veel vissen op af komen. En die zijn er volop! Ik heb in tijden niet zo veel leuke, kleurrijke vissen gezien. Vanaf het strand van Gili Meno is het mogelijk naar de standbeelden te zwemmen. Maar ook eigenlijk alle boottours vanaf Gili Trawangan en Gili Air maken wel een stop bij de standbeelden van Gili Meno, houd er dus rekening mee dat het enorm druk is met snorkelende mensen. 

Na de stop bij de standbeelden bij Gili Meno maak je nog een stop bij het eiland Gili Meno en Gili Air waar je ook vrije tijd krijgt om het eiland te verkennen en even wat lekkers te eten. Een leuke dagtrip vanaf Gili Trawangan!

TIPadVera: Hier en daar vind je bij een boottour het magische woordje ‘glass bottom boat’, verheug je hier niet te veel op.. Het is namelijk één grote grap hoe groot die glazen bodem is waarbij je eigenlijk zo goed als niks ziet.

DOE MEE AAN DE GROOTSTE PUBCRAWL VAN AZIË

Wat je echt moet doen op Gili Trawangan? Dé Pubcrawl bij de Irish bar! Alsof je weer met een jongerenreis in Albufissa bent, maar dan net anders. Op een aantal plekken in Azië, waaronder op Koh Tao in Thailand en dus ook op Gili T, wordt de grootste pubcrawl (naar eigen zeggen) georganiseerd. En yes, dan bedoelen we inclusief emmertje met een nét iets te sterke, goedkope drank erin en een foute tanktop. Het is de perfecte gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen en gelijk het nachtleven van Gili T te ontdekken. De pubcrawl wordt elke week op  dinsdag, donderdag en zondag georganiseerd bij de Irish Bar.

LEES OOK: Tips Bali – Alles wat je moet weten voordat je vertrekt

HOE GA JE VANAF BALI NAAR GILI TRAWANGAN

Laat ik gelijk maar eerlijk zijn, de bootreis naar of van Gili Trawangan is geen pretje. Tenminste, in de meeste gevallen. Instagram en vooral TikTok staan vol met filmpjes en helaas was deze nachtmerrie ook zo bij onze boottocht van Gili Trawangan naar Nusa Penida. Je moet er wat voor over hebben, maar dan hedde ook wa! 

TIPadVera: Misschien wel mijn grootste tip van het hele artikel. Pak zo vroeg mogelijk de boot van of naar de Gili-eilanden. Dit kan écht enorm schelen! In de ochtend is de zee namelijk een stuk rustiger dan ‘s middags. Heb je daarnaast ook maar enige last van zeeziekte? Please, wees niet zo eigenwijs zoals ik en neem daarvoor iets in of mee!

Wij kochten onze ticket naar Gili Trawangan vanuit Ubud, hierbij werden wij opgehaald bij ons hotel en naar de haven bij Padangbai gebracht om de boot op te kunnen. Reken maar op een hoop onduidelijkheid, wachten en chaos, maar geloof me, het komt goed! Vanaf hier kan je een fastboot nemen die je ongeveer in 2 uur naar de Gili-eilanden brengt. Houd er wel rekening mee dat het hier allemaal op z’n Aziatisch gaat en dan bedoel ik dat het qua tijd allemaal flink kan uitlopen. In totaal waren wij van Ubud tot ons hotel op Gili T ruim 5 uur onderweg. Maar dat mag de pret niet drukken!

TIPadVera: Moet je nog een ticket regelen vanaf Gili Trawangan? Probeer deze gelijk al tegelijk met je heenticket te regelen en probeer alvast een dagje eerder, of vroeg in de ochtend dit te checken bij het lokale tentje op Gili T. Ook als je nog op het eiland een ticket moet regelen, zorg dat je dit op tijd (lees: in ieder geval een dag eerder) regelt. Het zou anders zomaar kunnen dat de boot écht vol is en je niet mee terug kan naar Bali.

DIT WAS GILI TRAWANGAN

Ondanks dat ik de bootreis niet als heel prettig heb ervaren, kijk ik wel enorm fijn terug op ons verblijf op de Gili-eilanden. Wij hebben zelfs eenmaal op het eiland besloten een dagje langer te blijven! Gili Trawangan (of de andere Gili-eilanden) mogen daarom écht niet ontbreken aan jouw rondreis door Bali. 

Wat ga jij allemaal doen op Gili Trawangan? 

Mijn trip naar Bali was in mei 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *